Den gode samtalen

Den gode samtalen

– Om mer enn klær og nye damer

Guttesnakk

En torsdag i måneden er detguttesnakkpå iTro, medHans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som gutter er opptatt av. Fra gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Hans Arne om kan du sende en epost tiliTro@nlm.noså setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

På slutten av  barneskolen spurte læreren i en time hva vi gjorde når vi var med venner. Alle de kule gutta i klassen svarte at de sparka fotball, skata, spilte data eller så film. Da læreren satte øynene i meg for å få et svar, presterte jeg å si: «vi prater sammen». Alle de kule gutta i klassen knakk sammen i latter. «Prater, hva prater dere om a?». Ny latter fulgte. Jeg rodde meg i land med å si noe om at det selvsagt kun var når det ikke skjedde noe annet.
Når det ikke skjedde noe annet!

Nå er jeg over 30 og fortsatt hender det at vi kun prater sammen når det ikke skjer noe annet. Helst vil vi sparke fotball, se fotball, spille FIFA 12 eller se en film (ja, jeg er over 30).

Jeg snakker ikke nå om den kleine greia

Allikevel vil jeg  slå et slag for «den gode samtalen». Jeg snakker ikke nå om den kleine greia, der vi holder hender i en ring og spør hverandre hva vi føler. Jeg snakker om den praten som handler om mer enn klær og nye damer. Jeg tenker på den praten som får oss til å tenke på livet vårt med Gud, andre mennesker og oss selv.

La meg forklare.
Jesus holdt ikke bare lange og inspirerende taler. Like mye samla han gjengen til en god prat. I disse pratene var ingen spørsmål dumme og terskelen lav for kommentarer. Jeg tipper disiplene lærte masse når de pratet med Jesus. Derfor pratet Jesus med mennesker. Et forbilde for oss!

Jeg tror vi lærer masse bra når vi hører en tale om Gud, eller en lærer som sier noe om å ta vare på hverandre. Men(et stort MEN), jeg tror vi også lærer masse når vi prater sammen. Jeg tror at den beste måten å finne svar på vanskelige spørsmål, eller å huske en tale, er å prate om det. Vis jeg ikke deler troa mi med gode kompiser, hvem skal jeg da dele den med?

Men hvem skal vi ellers prate med? Bikkja?

Jeg tenker fort  at «den gode samtalen» tilhører jenter og levende lys. Jeg tenker feil. Alt for lenge har vi gutta droppet «den gode samtalen». Men hvem skal vi ellers prate med? Bikkja?

Kanskje du skal avtale med 2 andre at dere møtes annenhver uke og stiller hverandre vanskelige spørsmål. Dere kan starte med disse spørsmålene:
• Må man gifte seg med ei som også er kristen?
• Når har vi en usunn kroppsfokusering blant gutta?
• Er vi flinke til å ta imot nye?
• Hva skal man ikke si til jenter?
• Er kjærlighet viktigst i et forhold?

Dette var bare noen tips. Men vi må som gutter våge å stille de vanskelige spørsmålene til hverandre. Finner vi ikke gode svar selv, så kan vi spørre noen eldre eller erfarne. Men de svarene vil alltid bli best vis vi har snakket om spørsmålene selv først.
Inspirasjon til denne guttepraten: «Disippeltrening, tro og hverdag» av Per Ove Malmin

Ill.foto:  Fotolia / gemanacom