De gode ord

De gode ord

Dette skulle jeg ha visst da jeg var 18.

Serie

iTro har spurt forskjellige folk om hva de vet nå, som de skulle ønske de hadde visst da de var 18.

Dagens svar er skrevet av Jan Helge Aarseth.

«Livets vår». Ja, slik beskriver mange tenåringstiden. Lik en vakker vårdag der solen varmer, trær og planter spirer og gror. Tiden da fuglene synger og kvitrer, og leter etter en make som en kan bygge reir og stifte familie sammen med. Samtidig er det tiden med snøsmelting, der selv småbekker blir til brusende elver og fossefall. Livets «festligste og farligste tid».

Perioder med livsglede og overskudd, og andre dager med stor fortvilelse og sterk uro

Som 18-åring opplevde  jeg den «livets vår» med de store svingninger. Perioder med livsglede og overskudd, og andre dager med stor fortvilelse og sterk uro. Mye av fortvilelsen var vel knyttet til meg selv. Mangel på feste i troen og liten tro på sitt eget førte ofte ut i det som opplevdes som en hengemyr, noe som ikke var mulig å komme ut av.

Kanskje er jentene flinkere her, for på guttefronten var det liten åpning for samtale om det som tynget og føltes flokete. Alle skulle på en måte mestre livets krumspring og motbakker, – i alle fall føltes det slik.

Som voksen kan jeg i dag komme med en ørliten bekjennelse. Ja, det hendte at jeg som 18-årig gutt dro dyna over hodet om kvelden og gråt. Uten at noen visste det eller la merke til det, selvsagt. Fortvilelse over kristenlivet som jeg ikke fikk skikk på. Følelse av mislykkethet overfor egne ideal og mål. Å ikke evne det en selv gjerne ville. Bekymring over fremtid og ønsket om å finne en å elske og dele livet med. Mange ting i samme gryte – tenåring – 18 år.

Hva skulle jeg ha visst? Kraften i de gode ord

Hva skulle jeg  ha visst? Kraften i de gode ord. Velsignelsen og hjelpen som finnes i å dele fortvilelse, fall og frustrasjon i samtale med en erfaren kristen. Friheten i å løfte på tanke- og hjertelokket til et annet menneske med livserfaring og innsikt i evangeliet.

Jeg fant denne veien noe senere. Til stor velsignelse. Fikk møte de gode ord – evangeliet – og den gode hyrde, Jesus. De gode ord – og det var i samtalen de kom, – over en åpen Bibel. Den veien skulle jeg ha gått før. Allerede som 18-åring.

Ill.foto:  Vitaly Krivosheev /Fotolia.com