Bibelen er forfriskende ærlig om livet, både om det å være kristen og om å være kvinne

Bibelen er forfriskende ærlig om livet, både om det å være kristen og om å være kvinne

Områdene der vi er sårbare kan variere, og derfor er det viktig at vi oss jenter i mellom tør å snakke sammen om flere ting enn bare identitet, selvtillit og selvbilde. 

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.

Jeg har alltid vært en person som glemmer å tenke før jeg snakker. Svarene kommer litt på instinkt. Det gjorde de også da jeg i et intervju ble spurt om hvilken person i Bibelen jeg kjente meg mest igjen i. David kanskje, eller Peter – svarte jeg. Begge ledertyper med litt vel god tro på seg selv. Journalisten ble litt overrasket, og lurte på hvorfor jeg ikke valgte en av kvinnene. 

Spørsmålet stakk litt i, for jeg hadde faktisk tenkt litt på at jeg ikke helt passet inn i det jeg så for meg som det klassiske kristne kvinneidealet. 

Ikke er jeg særlig ydmyk, og jeg har alltid måttet trene på å være gavmid og se behovene til mennesker rundt meg. Kanskje er jeg litt hard med meg selv, men jeg kjenner meg mye bedre igjen i flere av de mannlige karakterene i Bibelen – enn for eksempel min navnesøster Maria som satt ved Jesu føtter og bare lyttet.

(For ikke å snakke om Marta, henne kjenner jeg meg absolutt ikke igjen i.)

Les om søstrene Marta og Maria her.

Ingen typisk jenteseminarjente

Jeg er ingen typisk jenteseminarjente. Ofte satt jeg å lurte på hva de snakket om på gutteseminaret. Jeg skulle gjerne ha hørt mer om apologetikk, om tvil, om ledelse, om porno og sex. Jenteseminarene var absolutt innom disse temaene, men ofte i sammenheng med selvbilde, selvtillit og identitet. Og der falt jeg litt av.

For jeg har aldri hatt problemer med selvtillit, og alltid vært trygg på at jeg er elsket av Gud og at Han vil bruke meg til gode og viktige ting. Selvfølgelig kunne jeg være usikker i enkelte situasjoner, men det lå en trygghet i bunn. 

Selvfølgelig har jeg mange andre utfordringer. Jeg tror at alle personligheter og mennesketyper vil møte noe som er vanskeligere og som spesielt krever omvendelse, ledelse og nåde. Hva disse tingene, denne synden er, vil variere. I tillegg kan personlighetstrekk være en styrke i noen situasjoner, men en svakhet i andre. 

Vi trenger alle Gud 

Kanskje kjenner du deg litt igjen, du har ikke disse klassiske kvinnelige egenskapene eller interessene. Slapp av, vi er flere – vi som gjerne skulle vært mer ydmyke, mer omsorgsfulle og flinkere til å se behovene til menneskene rundt oss. Vi som ikke lever helt opp til pastorfrueidealet.

Det er helt greit, vi har mange andre viktige og gode egenskaper. Vi kan likevel øve oss, og med Guds hjelp bli flinkere til å løfte andre frem. Etterhvert vil det også bli mer naturlig for oss. 

Til dere som skulle ønske dere var litt mer som oss, litt mer selvsikre – vit at det ikke er akkurat denne ene egenskapen som på magisk vis kommer til å gjøre livet ditt enkelt. 

Det finnes ingen personlighetstrekk eller egenskaper som kan fikse det som feiler oss, det som innerst inne er problemet. Syptomene og utfordringene våre kan være ulike – men syndens grep om livene våre er den samme. Det kan vise seg som løgntanker som trykker deg ned og tar fra deg frimodighet, eller som hovmod og selvsikkerhet som potensielt kan trykke andre ned. 

Vi trenger alle Guds nåde, Guds trøst og at Gud taler sannhet inn i livene våre. De områdene der vi er sårbare kan variere, og derfor er det viktig at vi oss jenter i mellom tør å snakke sammen om flere ting enn bare identitet, selvtillit og selvbilde. 

Også kvinnene i Bibelen, som vi kan relatere oss til og ha som forbilder, viser at kristne kvinner kan være veldig forskjellige. De heller passer ikke alltid inn i våre idealer. Om jeg hadde tenkt meg litt mer om, hadde jeg sikkert også funnet kvinner jeg kunne identifisere meg med – for Bibelen er forfriskende ærlig om livet, både om å være kristen og om å være kvinne. 

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.