Å spise – eller ikke spise

Å spise – eller ikke spise

En person som har en spiseforstyrrelse plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt.

Spiseforstyrrelsen kan derfor ofte gå utover andre områder i livet som studier, jobb og sosiale relasjoner. Hos personer med spiseforstyrrelser har kroppsstørrelse og vekt stor betydning for selvbildet. Spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø, og rammer flest jenter og kvinner.

De tre vanligste  typene spiseforstyrrelser er anoreksi, bulimi og overspisningslidelse. EDNOS står for Eating Disorder Not Otherwise Specified (uspesifisert spiseforstyrrelse), og er en fjerde betegnelse i diagnosesystemet. Her vil mange som er i grenseland mellom de andre diagnosene havne. 50 000 kvinner mellom 14-55 år i Norge har spiseforstyrrelser hvor ca. 2700 har anoreksi, 18000 bulimi og 28000 overspisingslidelse.

Hun har også stor kompetanse om mat, fysisk aktivitet og ernæring med ønske om å vite kaloriinnholdet i alle matvarer, og for å overdrive trening for å forbrenne kalorier

Anoreksi utvikles oftest  i tenårene, men også som voksen. En som lider av anoreksi er ofte alvorlig undervektig som følge av at hun begrenser hva og hvor mye hun spiser, og har en stor frykt for å legge på seg. Hun vil likevel benekte at hun er undervektig. En anorektiker har en tendens til å veie maten, kaste opp og/eller sulte for å ha en viss kontroll over hva hun spiser. Hun har også stor kompetanse om mat, fysisk aktivitet og ernæring med ønske om å vite kaloriinnholdet i alle matvarer, og for å overdrive trening for å forbrenne kalorier. En med anoreksi kan ha et stort ønske om å bli sett, og kan ha et forstyrret kroppsbilde. Mulige komplikasjoner senere i livet er mange, og anoreksien kan sette spor som kan vare hele livet.

Mange utvikler bulimi i slutten av tenårene eller i begynnelsen av tjueårene. Stikkord knyttet til en person som lider av bulimi er episoder med overspisning. Overspisningen kan være et ønske om å finne ro og trøst eller lindre smerte, sinne, frykt og utilfredsstilte behov. Dårlig samvittighet blir ofte resultatet av å ha spist alt for mye. Da kan oppkast, avføringstabletter, fasteperioder eller overdrevet trening være forskjellige måter å raskt kvitte seg med matinntaket på. I noen perioder kan hun ha spisekick mange ganger hver dag, i andre perioder få eller ingen. Også bulimi kan føre til mange komplikasjoner senere i livet.

Vanskelige følelser, frustrasjoner, fortvilelse, savn etter nærhet og kjærlighet, seksuelle følelser, sinne og sorg svelges med andre ord ned med mat

Å lide av  tvangsspising innebærer at en overspiser uten egentlig å være sulten, og for å dekke over andre behov. Vanskelige følelser, frustrasjoner, fortvilelse, savn etter nærhet og kjærlighet, seksuelle følelser, sinne og sorg svelges med andre ord ned med mat. Tvangsspising innebærer uregelmessig og destruktivt matinntak ved at en mister kontrollen, spiser raskere enn vanlig, spiser alene fordi en er flau over det store matinntaket og blir ubehagelig mett. Dette resulterer i store vektsvingninger, og en kan kjenne på skam, vemmelse eller depressive tanker. Mange utvikler tvangsspising utover i tjueårene eller senere. For noen er tvangsspising et siste stadium på vei ut av anoreksi eller bulimi.

Jeg vet ikke  om du kjenner deg igjen i noe av det jeg har beskrevet over. Hvis du gjør det, kan det være en ide å søke hjelp hos noen du har tillit til. Enten ved å snakke med moren din, søsteren din, ei venninne eller ved å kontakte helsepersonell. Flere sykehus har opprettet egne fagteam for behandling av spiseforstyrrelser, og mange fastleger behandler også moderate former for spiseforstyrrelser. Ellers kan det hjelpe og be Gud om hjelp, prøve å tenke annerledes om seg selv, endre måten du ser på andre eller tenke i perspektiv. Hvis du vil kan du også kontakte meg for veiledning eller råd. Jeg har sagt det før, men sier det igjen:

Herren din Gud er midt iblant deg, en helt som frelser. Han fryder seg over deg med glede, han tier i sin kjærlighet, han jubler over deg med fryderop.

Relaterte nettsider:
Senter for spiseforstyrrelser
Folkehelseinstituttet
Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser

Ill. foto:  daniellehelm på flickr

Like ofte blir det guttesnakk, med Hans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.no setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

En torsdag i måneden er det jentesnakk her på iTro.