Å finne eller å bli den rette?

Å finne eller å bli den rette?

Jakten på den rette er ikke et uvanlig tema blant oss jenter.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.
Like ofte blir det Guttesnakk med Håvard Høie.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.

Hvor enn vi befinner oss har vi søkeren ute. ”Er han her, på skolen?” eller ”han der på jobben er jo ganske kjekk!” Og så videre. Slik tror jeg at mange jenter tenker, mens sjekklisten med kriteriene ruller og går automatisk i bakhodet når en møter de ulike guttene. ”Check, check,” ooog ”nei”. Neste mann; ”check”, ”check”, ”check”. ”Tja, han virker jo ganske bra for meg”.

Saken er den at vi alle lengter, eller har lengtet, etter den rette. Noen leter fortsatt, og andre har møtt ham. Det er ikke noe galt i det å lengte. Alle har vi behov for kjærlighet, og drømmen om å ha en som vil stå ved din side i stort og i smått livet ut, er en drøm som de fleste jenter håper blir virkelig.

Jeg har ikke tenkt å foreslå at du skal slutte å lete. Det er viktig å lete. Den som leter finner. Det kan også Bibelen bekrefte i Matteus 7:8. Allikevell vil jeg stille deg et spørsmål, du som leter. Hva er viktigst for deg i letingen din? Jeg har inntrykk av at en del av oss jenter ofte fokuserer på å finne den rette å tilbringe livet sammen med. Istedenfor å bli den rette (for din kommende kjæreste) å tilbringe livet sammen med.

«På hvilke områder prøver vi å være den rette jenta for drømmemannen?»

Jeg er selv jente. Jeg har selv lett, og jeg har vært så heldig å møte han som er min ektemann. Denne letingen, kan for mange være en stor og krevende prosess. Jeg tror en del opplever å lete og lete, i lange tider, uten å ha finnerlykke. Det kan være slitsomt og man kan bli både umotivert og lei seg. Av min egen erfaring er jeg fullstendig klar over at man selvfølgelig ønsker å ta seg bra ut når man leter. Slik at en kan gjøre et bra inntrykk, og forhåpentligvis få napp. Så ja, de fleste av oss, vil jeg tro, ønsker å bli den rette. Men på hvilke områder prøver vi å være den rette jenta for drømmemannen?

Etter letingen, kommer sannsynligvis samlivet. Dette er hensikten med, eller grunnen til at vi leter. Jeg tror vi jenter er nokså gode til å både å lete etter den rette OG ønske å bli den rette. Det er lett å tro at «bare jeg er pen, sprek, morsom eller skjønn» og så videre, så vil drømmemannen komme, og når han kommer, vil vi leve lykkelig sammen alle våre dager. Sannheten er at dette er områder som ikke vil hjelpe deg noe særlig til å få et god samliv.

En pastor i en kirke sa etter mange samtaler med gifte ektepar som hadde det vanskelig, at: ”jeg har aldri møtt ett eneste par med ekteskapsproblemer, men jeg har møtt mange enkeltindivider med problemer – som har giftet seg”. Dette vil da si: utfordringene du selv har, vil neppe forsvinne bare fordi du møter ”den rette”. Den viktigste forberedelsen du kan gjøre før du møter denne du leter og lengter etter, er å arbeide med å bli trygg på, og glad i deg selv.

«Det kan være greit å huske på at ingen av oss, verken du eller han, kan klare å leve perfekt»

Jeg spør igjen: hva er viktigst for deg når du leter etter din kommende mann?

Jeg vil oppfordre deg som i dag bare tenker på å finne den rette, til å snu litt på hvordan du tenker. Jeg vil oppmuntre deg til å snu om, og i stedet stille deg selv dette spørsmålet: hvordan kan jeg øve meg på å bli den personen som det ville være godt for et annet menneske å dele alle dager resten av sitt liv, sammen med.

Forhåpentligvis følger du oppfordringen. Men, kanskje du ikke vet hvor du skal begynne? Hva gjør man liksom, for å bli den rette? Jeg har ingen gode svar til deg. Men Bibelen har. I Bibelen står det lite og ingenting om hvordan man kan finne den rette. Derimot står det en god del om hvordan du som troende skal forsøke å leve livet ditt.

Her er noen korte, men krevende eksempler fra Bibelen på hvordan man lever livet sitt klokt: ”du skal elske din neste som deg selv”, ”stol på Herren, og gjør det gode”, ”gjengjeld ikke noe ondt med ondt”. Du kan også gjerne bruke 1. Korinterne 13 som en fin veiledning for hvordan det er lurt å leve. Når vi øver oss må vi alle prøve, feile, be om tilgivelse – og prøve igjen. Gang etter gang. Det kan være greit å huske på at ingen av oss, verken du eller han, kan klare å leve perfekt.

«Er du den personen, som personen du leter etter, leter etter?»

Noen av dere jenter har allerede kjæreste. Til deg vil jeg si: oppfordringen gjelder også deg. Du har sikkert, som meg, merket at dine problemer og utfordringer ikke plutselig forsvant etter at du møtte ham. Egentlig har disse tingene vi strever med, en plagsom tendens til å bli enda tydeligere når man er i et forhold.

Som gift har jeg erfart at det kan være utrolig lett å dra med meg en holdning om at mannen min hele tiden skal være den rette for meg. Så glemmer jeg at det er vel så viktig at jeg øver meg på å være en god kone, for han.

Er du singel og ingen gutter i sikte – forsøk å skifte fokus fra bare å finne den rette, til mer å bli den rette. Slik som bibelen lærer oss. Jo før du begynner – jo bedre!

Jeg vil avslutte med et lurt, og en smule komplisert spørsmål, som du kan ta med deg ut i uka som kommer:
Er du den personen, som personen du leter etter, leter etter?

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.
Like ofte blir det Guttesnakk med Håvard Høie.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.