7 tips til deg som flytter til et nytt sted

7 tips til deg som flytter til et nytt sted

Tips 3: Ta litt initiativ – ikke vent på at ting bare skal skje av seg selv.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Et nytt semester står for døren og banker, og for en del av oss innebærer dette å flytte til et nytt sted for å studere, jobbe eller gå på skole.

Kanskje gleder du deg, kanskje gruer du deg – for de fleste av oss er det nok litt av begge deler. Å flytte kan være litt som en ny start. Mye er nytt, du får muligheten til å etablere nye vaner og rutiner – det er i det hele tatt mange spennende muligheter knyttet til å begynne på et nytt sted.

Vi vil gi deg 7 tips når du skal flytte til et nytt sted, som kanskje kan være til hjelp.

1. Utforsk det nye stedet

Hvis du har flyttet til en ny by, bruk tid på å utforske stedet. Bestem deg for å bli glad i byen du har flyttet til, og unngå å se på det som bare en mellomstasjon. Det tror jeg gjør muligheten til å trives mye større.

Bruk litt tid på å gå deg vill i de nye gatene, og se hva du møter på (du kan bruke Google Maps for å finne tilbake når du er lei). Vær nysgjerrig og oppdag hva dette stedet har å by på som er unikt.

De fleste steder har sine egne skjulte skatter – enten det er koselige kafeer, fine turområder eller gode friluftsmuligheter. Få gjerne med deg noen flere på dette, og spør noen som kjenner byen bedre om tips. Folk liker ofte å dele erfaringene de har med stedet – det er gøy å kunne være ekspert og gi tips!

2. Finn et kristent fellesskap – både stort og lite

Overganger fører med seg både muligheter og utfordringer. Også for troen. Hvis du ikke prioriterer tid med Jesus og søker et kristent fellesskap, kan det få dårlige konsekvenser for troen din.

Derfor er det lurt å gi høy prioritet til det å finne en menighet – og også et mindre fellesskap, som en bibelgruppe eller et småfellesskap, der du kan dele tanker og erfaringer med andre, både om livet og om troen.

Mange har erfart hvor viktig, nyttig og nødvendig dette er.

3. Ta initiativ

Kanskje har du alltid fått mye gratis. Både venner muligheter har liksom bare lagt seg til rette uten at du trengte å jobbe så mye for det. Det er likevel ingen garanti for at det alltid vil gå like lett.

Vær klar for å ta initiativ – ikke vent på at ting bare skal skje av seg selv. Ta litt ansvar selv. Vil du ha nye venner? Oppsøk steder der det kan skje. Dra i gang ting, og inviter folk med, også de det kanskje ikke er 100 % naturlig å invitere.

Jeg tror du får erfare at folk liker å bli invitert med på ting, og at dette kan føre mye spennende med seg.

Mange andre er også nye, og på jakt etter et fellesskap. Du kan være en hjelp for dem.

4. Gi deg selv tid

Det er ikke uvanlig å kjenne på at ting ikke faller på plass med en gang. Hvis du opplever at alt ikke fungerer optimalt de første ukene, husk at det er normalt.

Gi det tid før du konkluderer med at dette ikke funker. Ofte tar det tid å etablere seg på et nytt sted og i en ny livsfase, men dette er en del av livet og noe de fleste av oss har godt av.

5. Sett deg mål

Å flytte til et nytt sted gir noen unik mulighet til å sette seg nye mål, og å tenke over hva som er viktig i livet.

Tenk over hva du ønsker å oppnå i livsfasen du går inn i – både det som gjelder studier, fritid, relasjoner og livet med Gud.

Har du noen klare mål, der du har definert noen ting som er viktig for deg, kan det hjelpe deg å holde fokus på det du tenker er viktigst.

6. Finn en god balanse mellom studier/skole og fritid

Hvilke rutiner er viktige for deg? Sørg for å få dem inn med en gang. Det blir ikke lettere etter hvert.

Enten det handler om det åndelige livet, med bibellesing, bønn og kristne bøker, eller taler og andakter på podcast, eller om det gjelder andre områder av livet ditt som trening, hobbyer eller andre ting, så er det lurt å tenke over over hva som er viktig for deg å få plass til.

Deretter kan du legge en plan for hvordan du kan få dette til å bli en naturlig del av livet ditt som har prioritet, slik at ikke livet ditt blir fylt opp av ting som bare dukket opp, men som du kanskje egentlig ikke ønsker å gi så stor plass som de fort får i livet ditt.

Kanskje kan det være fint å ha noen å gjøre enkelte ting sammen med, ofte blir det lettere å holde på vaner da.

7. Vær digitalt bevisst

Det kan være både fristende og lett å bruke mye tid på mobilen eller dataen, når man er ny et sted. Selv om dette kan være fint, er det viktig å ikke gi det større plass enn det fortjener. Prøv å være til stede der du er, og invester tid i å bygge vennskap og opplevelser på det nye stedet du har kommet til.

Men husk selvsagt å sjekke ut iTro.no daglig…

Prixel Creative / Lightstock

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.