Små barn kan lære oss noe om tillit til og avhengighet av Gud

Små barn kan lære oss noe om tillit til og avhengighet av Gud

Jesus løftet barna opp som forbilder for disiplene i hvordan man tar imot Guds rike.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Dagens bibeltekst er hentet fra Mark 10,13–16.

Noe av det jeg setter mest pris på med Jesus, er hvordan han igjen og igjen viser at han er glad i og oppriktig bryr seg om alle mennesker.

Du kan også lytte til andakten her: 

Oppriktig omsorg

Hvor mange av historiene fra livet hans handler ikke om at han stopper opp og tar seg tid til akkurat den typen person som ingen andre ville ta seg tid til, enten det var landssvikere, spedalske, prostituerte eller tiggere.

Barna var nok også en slik gruppe på denne tiden. I konteksten Jesus levde i, var andres barn ikke noen man tok seg spesielt god tid til eller tilla noen stor verdi før de ble voksne.

Men i dagens historie ser vi at Jesus ikke bare prioriterte å bruke tid med dem, men også løftet dem opp som forbilder for disiplene i hvordan man tar imot Guds rike. Hvorfor gjorde han det?

Barn som forbilde

En grunn kan være at barn ofte vet å ta imot Guds nåde bedre enn vi voksne.

De kommer ikke med noe annet enn tomme hender.

For små barn er hjelpeløse – de vet kanskje ikke akkurat hva de trenger, men de vet at de trenger hjelp fra en annen. Og de kommer med et håp og en forventning om at de vil motta den.

De har ingen stor innflytelse eller mange ressurser selv, og de kommer ikke med noe annet enn tomme hender. Og det passer godt siden bare tomme hender kan fylles opp.

Gratis gullmynter

Teologen William Hendriksen fortalte en historie for å illustrere dette poenget: noen gullpenger lå i en stabel i en vinduskarm, og et skilt hang over dem hvor det sto “ta én.”

Hele dagen gikk folk forbi og tenkte “dette er nok noe lureri.”

Da kvelden kom hadde ingen tatt et eneste gullstykke, og eieren var i ferd med å fjerne stabelen da et lite barn kom forbi, leste skiltet og rolig, uten å nøle tok en av myntene.

Barns grunnleggende tillit

For kanskje kan små barn lære oss noe om tillit, noe vi har glemt ettersom vi har blitt eldre og kanskje mer skeptiske og kyniske.

Kanskje har vi glemt at når Gud har gitt oss et løfte kommer han til å holde det løftet.

Bibelen sier: “Ingenting er umulig for Gud”, “Hold dere nær til Gud, så skal han holde seg nær til dere” og Gud “styrker deg og hjelper deg og holder deg oppe”.

Vil du ta imot disse løftene som et lite barn, og velge å komme med åpne armer til Han som elsker deg mer enn noen andre gjør?

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen