Klar for kamp?

Klar for kamp?

Aslak forbereder seg grundig til fotballkamp. Tar vi kristne den pågående åndskampen like alvorlig?

Andakt

Dagens andakt er skrevet av Aslak Ånestad. Aslak er 23 år, kommer fra Varhaug, og studerer nå teologi på Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo.

For øyeblikket sitter jeg og forbereder meg til en fotballkamp, en nokså uviktig sådan. Likevel kjenner jeg på en økning i hjerteslagfrekvens, tendenser til kaldsvetting og skjelving. Kanskje er dette litt i overkant mye engasjement inn i mot en vennskapelig fotballkamp mellom to skoler, men likevel kjenner jeg på en viss tilfredshet med å vite at jeg tar det såpass alvorlig.

Hvordan haddedet vært om vi tok den åndelige kampen like alvorlig

Det er ikke  bare disse lettere psykotiske trekkene som kjennetegner meg i oppvarming til kamp, det er også faste ting jeg må gjøre før en kamp, nærmest som ritualer. De er med på å gjøre meg og kroppen min klar over at nå er det snart alvor. Alle disse tingene som jeg gjør og alle tingene som skjer med meg når jeg begynner å forberede meg inn mot en kamp er med å høyne min konsentrasjon og beredskap om det som skal skje.

Jeg tror mange som driver med idrett vil kjenne seg igjen i noe av dette, kanskje ikke like ekstremt men de aller fleste vil ha noen ting som er med å ta den inn i kampmodus.

Det jeg tenker  på er hvordan det hadde vært om vi som kristne tok den åndelige kampen like alvorlig. Hvordan hadde det vært om vi forberedte oss like grundig til åndskampen som til vennskapskampen i fotball?

Da ble Martin Luther så sint at han kastet et blekkhus etter han

Selv om det  er noe vi ikke liker å snakke om så pågår det en kontinuerlig åndskamp i våre daglige liv. Hver dag vil Satan eller Den Onde forsøke å påvirke oss til å falle lengre bort fra Jesus enn hva vi er. Og her i Norge særlig, tror jeg at han jobber på mange snedige måter med å lokke og lure. Og han gjør det gradvis og forsiktig, slik at vi selv ikke merker at vi på vei bort, før vi får oss en «reality check» eller en oppvekker når vi ser hvor vi er havnet.

Reformatoren Martin Luther  var en som gjerne snakket om djevelen som en reell og faktisk person, som satt ved siden av han og fristet han til falle bort fra troen. Og en historie om Martin Luther og djevelen, er at en gang Martin satt og jobbet med Bibelen, kom djevelen til og fristet han til å gi opp. Da ble Martin så sint at han kastet et blekkhus etter han, men djevelen forsvant og bare blekkflekken på veggen var igjen.

Bønn

Gode Gud, vi ber om din beskyttende hånd om våre liv. Vi ber deg om at du bevare oss fra djevelens angrep mot oss. Hjelp oss slik vi kan være klar over dette og kjempe mot med alt vi har. I ditt navn. Amen.

Nå skal ikke  jeg anbefale folk å kaste blekk etter djevelen når man føler seg fristet, men jeg tror at det er nyttig for våre kristne liv å være klar over den kampen som hver dag pågår inni oss og rundt. For det handler om hva og hvordan du blir påvirket. Derfor tror jeg at en daglig forberedelse mot djevelen og mot hans åndsmakter, kan være med å bevisstgjør oss om den kampen vi står i daglig.