Klagesangene

Klagesangene

Kan man lære noe om Gud av folk som klager sin nød, selv om det er med god grunn?

Året er 587 før Kristus. Det er august. Det fryktelige skjer. Babylonerkongen Nebukadnesar med hele sin hær har i lang tid beleiret Jerusalem. Når folket i byen ikke lenger har mat, slår fienden til.

De stormer inn, setter fyr på templet og slottet og de andre husene. Ødelegger. Raserer. Kong Sidkia blir tatt til fange, bundet i kobberlenker og ført til Babylon sammen med sitt folk. Dette kan du lese om i 2 Kong 25,1-21.

Det er mange som spør seg hvor Gud er når det skjer vonde ting. Klagesangene er en bok i Det gamle testamentet som handler om nettopp dette. Det kommer en tid i de flestes liv da vi får behov for å klage, rope og gråte i fortvilelse. Her tar Bibelen oss på alvor.

I Israel var det en fast skikk å synge klagesanger

Når jeg leser Klag 1,1-3 (se faktaboksen), ser jeg for meg en familie som står ved ruinene av sitt nedbrente hus. Situasjonen er uvirkelig, alle er lamslått. Sånn måtte innbyggerne i Jerusalem føle det når de så på sin ødelagte by.

Alle erfarer før eller siden noe som er trist og leit. Det kan være kjærlighetssorg, sykdom eller at noen som vi er glad i dør.

Vi reagerer forskjellig på sorg. Noen gråter og vil prate om det som har skjedd. Andre lukker de vanskelige tankene og følelsene inni seg.

I Israel var det en fast skikk å synge klagesanger. Jeg tror vi har mye å lære av dem. I klagesangene kan vi finne ord for våre fortvilelser, selv om vi ikke har opplevd akkurat det samme.

Jeremia lever midt i fortvilelsen over alt det vonde som hender. Det er ingenting som tyder på at det skal bli noen forandring med det første. Likevel kan han vente og håpe på at Gud en gang skal gripe inn.

I hjelpeløsheten blir behovet for å ha en Gud å gå til sterkere

Er du mørkredd , vet du at det er forskjell på å gå alene gjennom en mørk skog og å gå sammen med noen, selv om det er like mørkt.

Mange som aldri ellers ber, roper til Gud når de er i krise.

For noen oppleves det som om Gud blir borte når det skjer vonde ting. Det er som om Gud ikke lenger hører eller svarer på bønnen. Da blir situasjonen ekstra tung å bære.

For andre igjen kjennes Gud nærmere enn noen gang når livet er tungt. I hjelpeløsheten blir behovet for å ha en Gud å gå til sterkere. Midt i lidelsen blir Gud det trygge holdepunktet.

Foto:mickiky på flickr.com

Vi heier på at du skal lese i Bibelen, og tenker at det er på sin plass med litt motivasjon.

I dennespalten skriver vi om både de mest kjente, og mindre leste bøkene i Bibelen. Forhåpentligvis blir du inspirert til å lese mer i bøkene vi skriver om.

Denne teksten er hentet med tillatelse fra Bibelleseringens ungdomsleseplanSiesta.