Juleevangeliet om igjen og om igjen

Juleevangeliet om igjen og om igjen

La oss lese juleevangeliet, stoppe opp og grunne over det. Kanskje kan vi gjøre som Maria og gjemme ting i hjertene våre.

Andakt

Eirik Brekke Hauge (21 år) kommer fra Karmøy, og studerer Fysikk, astronomi og meteorologi ved Universitetet i Oslo.

Endelig er julen her, sier mange med et stort glis om munnen. Øynene glitrer med tanke på julepresanger, julemat, juleferie og tid med familie og venner.

Jeg er så heldig at jeg også har det slik. Julen er en flott tid, endelig kan jeg få slappe av, komme til hektene og være med familien, men i tillegg er julen så mye mer.

For første gang måtte jeg selv sitte ned og lese juleevangeliet om igjen og om igjen

Jeg vil gjerne ta deg med tilbake til julen 2012. Det er en jul jeg for alltid vil sette stor pris på. Alt sammen startet da jeg våren 2012 takket ja til å være ettåring (barne- og ungdomsarbeider i ett år) for NLM i region sørvest skoleåret 12/13. Og for et år det var!

Noe av det flotteste med å være ettåring i juletiden er at du blir invitert med på juleavslutning over alt for å holde andakt. I tillegg var det fem julegaveweekender på Solgry leirsted og juletrefest på misjonshuset. Kort sagt, jeg fikk snakket masse om julen det året. Og for første gang måtte jeg selv sitte ned og lese juleevangeliet om igjen og om igjen for å skrive flere forskjellige andakter om det.

Frem til den julen hadde jeg ofte hørt juleevangeliet og tenkt: «Dette kan jeg jo si på rams», men denne julen var annerledes, for nå måtte jeg sette meg ned og forstå det jeg kunne så godt. Det har endret mitt forhold til julen.

Mitt mål er hvert år å granske juleevangeliet en ekstra gang

 

Jeg har nok ikke forstått på langt nær så mye som det er mulig å forstå, men jeg har fått med meg at Gud ble menneske og kom som et lite barn i en stall langt, langt borte fra oss for lenge, lenge siden fordi Han elsket deg og meg. Det hele var starten på noe stort, Guds redningsplan for menneskene var endelig satt i verk og verden ante lite om hva den hadde i vente de neste 30+ årene. Engelens ord til gjeterne ble ekstra flott å lese:

«Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe» (Lukas 2,10b–12)

 

Mitt mål er derfor hvert år å granske juleevangeliet (eller en julerelatert tekst) en ekstra gang hver jul og fundere over hva som står. Min oppfordring til deg denne julen er at du gjør det samme. La oss lese juleevangeliet, stoppe opp og grunne over det. Kanskje kan vi gjøre som Maria og gjemme ting i hjertene våre.

Ta til deg julens gode budskap og gled deg over det! På grunn av Jesu offer på korset vet vi at Han er med oss alle dager så lenge verden står, at alle som tok i mot Ham får lov å bli Guds barn og en dag skal det ikke være mer død, pine, sorg, skrik eller smerte og Gud selv skal bo der vi mennesker bor. (Henholdsvis Matt 28,20, Johannes 1,12 og Johannes åpenbaring 21)

Alt dette er mulig på grunn av at et lite barn kom til jorden for lenge siden, vokste opp, døde på korset og stod opp igjen!

Velsignet god jul!

Andakt

Eirik Brekke Hauge (21 år) kommer fra Karmøy, og studerer Fysikk, astronomi og meteorologi ved Universitetet i Oslo.