Ikke akkurat en koselig romjul

Ikke akkurat en koselig romjul

Med julaften bak og nyttårsaften foran er romjula virkelig en drømmeuke. Men vår romjulsfeiring i dag står i stor kontrast til Jesu romjul for 2000 år siden.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.

Matteus 2, 13-15

Da de var dratt bort, viste Herrens engel seg for Josef i en drøm og sa: «Stå opp, ta med deg barnet og barnets mor og flykt til Egypt, og bli der til jeg sier fra! For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det.»

Han sto da opp, tok barnet og moren med seg og dro samme natt av sted til Egypt. Der ble han til Herodes var død. Slik skulle det ordet oppfylles som Herren har talt gjennom profeten: Fra Egypt kalte jeg min sønn.

Den beste uka

Romjul! Den beste uka i året? For mange er det i alle fall det. Jeg håper du har mange gode minner fra du var barn. Jeg har en del slike. Masser av nye leker, ubygd lego, leksefri, ekstra god mat til alle måltider, pyntet hus og mye tid sammen. Med julaften bak og nyttårsaften foran er jo romjula virkelig snacksuka over alle i løpet av et år.

Not so in Israel 2000 years ago! Riktignok hadde den ferske Jesus-familien fått noen heftige gaver av de spesielle gjestene fra øst. Og de hadde hatt besøk av noen opprømte gjetere som kom fra tidenes julekonsert av et ordentlig englekor under Betlehems stjernehimmel.

En engel og en drøm

Men det var enkle forhold. De hadde fremdeles ingen skikkelig seng og Maria hadde ikke dusjet etter fødselen. Og nå har altså Josef nettopp våknet av en drøm. Igjen.

Sist gang, for ca. tre-kvart år siden, hadde det vært en engel som virkelig kom på tiden. Josef hadde nemlig bestemt seg for å forlate Maria etter at han fikk vite at hun var gravid. De visst begge at Josef ikke var faren og det kunne bare betyr én ting. Josef var ikke helt idiot.

Flukt til Egypt

Engelen hadde imidlertid møtt Josef i drømmen og bekreftet at Marias forklaring var sann. Hun hadde ikke vært utro. Barnet var Guds og Josef skulle vokte det og gi det navnet Jesus. Derfor gjorde han det.

Nå kom en ny engledrøm og beskjeden om å rømme til Egypt virket dramatisk. Herskeren i landet var ute etter å drepe sønnen hans! Eller fostersønnen ble det vel.

Jesus ble en flyktning ganske rett etter at han var født

Vi har ingen gjengivelse av ord Josef sier i Bibelen, men han var klar til handling. I dette er Josef et glitrende forbilde for oss. Særlig oss gutter kanskje, siden Josef var mann, men også alle jenter: han var lydig når han hørte fra Gud, med en gang!

Samme natt som drømmen kom dro de mot Egypt. Ikke mye å se til koselig romjul akkurat.

Jesus ble forfulgt

Selv om Bibelen ikke fester disse hendelsene til spesielle dager etter Jesu fødsel (vi vet jo egentlig ikke at det var akkurat i romjula) er poenget klart: Jesus ble en flyktning ganske rett etter at han var født. Han var forfulgt på livet av den øverste lederen i landet. Det blir jo ganske tydelig at det spesielt koselige rundt julefeiringen er noe vi har lagt til etterpå.

På mange vis er derfor fortellingene fra den aller første jula derfor lettere å kjenne seg igjen i for de som er fattige, ikke eier et eget hus eller forfølges. Det var jo det Jesus opplevde. Samtidig skjedde det ikke slik for at mennesker i nød kunne finne trøst i hans eksempel alene.

Gav avkall

Jesus hadde nemlig alle privilegier i himmelen, han er Gud fra evighet av og hadde sin plass ved Faderens høyre hånd. Men han gav avkall på dette og «tok på seg en tjeners skikkelse», som det står i Filipperbrevet. Han gjorde det for å nå oss. Med frelse og evig liv. Alt som står skjedde «slik at det skulle oppfylles som Herren hadde talt». Det er budskapet som skjærer gjennom all pynt og kos i romjula.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.