Det begynner alltid med bønn

Det begynner alltid med bønn

Uansett hva du skal kan du begynne med bønn.

Andakt

Eirik Ramsli Hauge (21 år) kommer fra Karmøy, og studerer Fysikk, astronomi og meteorologi ved Universitetet i Oslo.

I hverdagen generelt er det mye vi skal prestere og få til. Vi ønsker å utrette så mye og vi ønsker å gjøre det på kortest mulig tid, samtidig som vi får et strålende resultat.

Det er lett å bli fanget opp i alt styret vi omgir oss med, og det er forståelig. Så klart har man lyst til å ha gode karakterer, være beste fotballspiller, beste LoL-spiller og samtidig være populær med mange venner.

Mer lik Jesus

Som kristne oppfordres vi også til å bli mer og mer lik Jesus. Det vil si at «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand» (Matteus 22,37) og «Du skal elske din neste som deg selv». (Matteus 22,39)

Det er ikke rent få ting man kan sette seg som mål, og det er godt. Vi mennesker er glade i å prestere og få ting til, men samtidig må vi passe oss for at hva vi presterer ikke blir det vi legger vår verdi i. Uansett hva vi vil prestere her i livet, så har vi kristne en fordel. Denne fordelen tror jeg ikke vi benytter oss av i så stor grad som vi burde. Fordelen er så klart: Bønn.

Start med å be til Gud

Gjennom å be snakker vi direkte til vår Gud, som er allmektig og kan alt. Han hører oss og svarer oss, men kanskje ikke helt som vi forventer. Denne utrolige samtalen som ingen helt forstår hvordan fungerer, lar oss legge frem livet vårt på godt og vondt til en perfekt Far som gjerne hører på oss og tar seg tid til oss. Han ønsker oss alt godt, og hjelper oss gjerne med det vi setter i gang med. Derfor er det så viktig å benytte seg av bønn.

I Salme 37,5 står det: «Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn.» Dette er en god leveregel. Neste gang du bestemmer deg for å forbedre deg på noe. Enten det er i matteklassen, bibellesing, være en bedre venn eller kanskje du vil slutte å baksnakke andre, så start med å be til Gud, om dette er noe Han også vil og i så fall, hvordan du skal gjøre det.

I Matteus 6,33 står det:  «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» Det betyr at når vi starter med å sette fokuset på Gud, så kommer det andre inn etter hvert. Selv om det kanskje ikke kommer på den måten vi forestiller oss det.

Vi kan hvile hos Gud

Selv er jeg en naturlig planlegger og jeg legger planer lenge i forveien og har alltid en liste over hva jeg skal gjøre i dag. Både på mobilen og i hodet. Det er lett for meg å glemme å be til Gud før jeg planlegger, fordi det skjer så fort. Men de gangene jeg setter meg ned og ber over hvordan jeg skal bruke tiden min og hvordan jeg skal gjøre de tingene jeg har planlagt, da får jeg det alltid bedre til!

Og så er det som alltid: Vi kan hvile hos Gud. Vi er flinke til å prestere, men av og til går det ikke. Vi strekker ikke alltid til. Da er det godt å vite at Gud elsker oss og tar imot oss som Hans barn. I slike situasjoner kan vi be om trøst og hvile. Og kanskje en dag, dersom det er det Gud vil, så får vi nytt mot gjennom bønn til å prøve på ny.

Kort sagt: Hva enn vi gjør, det bør alltid begynne med bønn!

John Olav Selstø

Andakt

Eirik Ramsli Hauge (21 år) kommer fra Karmøy, og studerer Fysikk, astronomi og meteorologi ved Universitetet i Oslo.