Bibelen om drikking

Bibelen om drikking

Hva er det egentlig bibelen sier om alkohol? Er det greit i små mengder? Og gjorde Jesus vann om til vin med alkohol i?

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Send inn spørsmålet ditt tiliTro@nlm.no,eller påfacebooksida vår.Eller kanskje finner du svar iSpørsmål og Svar-spalten vår.

Yngve Litleskare Leine (27) jobber som ungdomsarbeider påSygna VGS.

Å selge alkohol til ungdom under 18 år er ulovlig i Norge. Det samme gjelder det å kjøpe alkohol til personer under 18 år.

 

«For tiden er det mye spørsmål når det gjelder ungdom og alkohol.
Hva er det egentlig bibelen sier om alkohol?
Og er det greit i små mengder?
Et spørsmål som har blitt stilt: Når kvinner er i svangerskap blir de bedt om å holde seg helt unna alkohol, fordi alkoholen kan skade barnet. Har Gud skapt alkoholen når alkoholen kan skade et barn???
Og gjorde Jesus vann om til vin med alkohol i?»

Denne beretningen er fremfor alt et symbol på Guds gode ønsker for oss

Hei! Veldige gode  og aktuelle spørsmål som mange lurer på, dette her.

Bibelen snakker om alkohol på to måter. Flere ganger blir vin og alkohol beskrevet som noe godt, for eksempel i 5 Mos 14,26. Beretningen om da Jesus var i bryllup i Kana (Joh 2,1-11) er godt kjent. Jesus, moren hans og disiplene var her på en bryllupsfest. Da det gikk tomt for vin, forvandlet Jesus vanlig vann til god vin. Det er ingenting i teksten som tyder på at det var alkoholfri vin eller at Jesus selv ikke drakk. Jesus ble faktisk av sine motstandere omtalt som en «storeter og vindrikker» (Luk 7,34).

Denne beretningen lærer  oss flere ting, blant annet at vin – i sitt rette bruk – kan være en god ting. Men det som skjer, at Jesus lager rikelig av den beste vinen, at det liksom er overflod av det som er godt, er fremfor alt et symbol på Guds gode ønsker for oss, at han nettopp ønsker å gi oss alt godt. Som Jesus senere sa: «Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod» (Joh 10,10). Vinunderet er et tegn på dette.

Festing, utskeielser og fyll blir flere plasser beskrevet som synd

Så alkohol får  en del positiv omtale i Bibelen. Men Bibelen forteller oss også veldig mye negativt om alkohol. For eksempel i Ordspråkene 23,29-35 får vi en beskrivelse av hvordan det kan gå om man misbruker alkohol. Festing, utskeielser og fyll blir flere plasser beskrevet som synd (for eksempel i Gal 5,19-21). Å selge alkohol til folk som ikke har fylt 18 år er dessuten ulovlig i Norge. Det samme gjelder det å kjøpe alkohol til personer under 18 år.

Vin og alkohol  er altså i utgangspunktet noe godt som vi mennesker kan benytte oss av. Det er derfor Bibelen kan snakke positivt om vin. Problemet med oss mennesker er at vi ikke alltid klarer å skille mellom bruk og misbruk. Når en person har drukket så mye at han blir full og beruset, er Bibelen tydelig på at dette er synd. Da har det som opprinnelig var en god gave fra Gud blitt misbrukt til noe vondt. Slik er det også med tanke på gravide og alkohol. Gud har skapt mange ting som kan brukes på en god måte, men som kan misbrukes til noe skadelig. Dersom et barn i mors mage blir skadet av at moren drikker alkohol, har moren misbrukt en av Guds gode gaver til noe vondt og skadelig.

Vi skal hjelpe våre kristne søsken der vi kan

På spørsmålet om  det er greit å drikke i små mengder vil jeg svare: Tja. I seg selv er det ikke noe problem – men det kan få store negative konsekvenser, særlig for de rundt deg. Enten du vil eller ikke, er du et forbilde. Du blir sett opp til. Dersom en annen person ser deg drikke alkohol vet han sjelden hvor mye eller hvor ofte du drikker. Det som blir sittende igjen hos den som ser deg drikke er ikke «du drakk bare litt alkohol», men «du drakk alkohol».

Og siden andre kan ha større problemer enn deg med å kontrollere hvor mye de drikker, kan det at du drikker, selv om det er bare litt, være med å føre andre personer til å falle i synd. Glem heller ikke at det er stor fare for å falle i synd selv også, uansett hvor god kontroll man tror man har. «Litt» blir ofte til «mye».

Mange har store  problemer med dette. Derfor må du være bevisst på din rolle som forbilde i forbindelse med drikking – du må også være bevisst dine egne grenser, og ikke overskride dem. Å føre en annen kristen til synd er i seg selv synd (1 Kor 8,12). Vi skal hjelpe våre kristne søsken der vi kan. Da er det enkleste og tryggeste å bare unngå hele problemstillingen, og ganske enkelt bestemme seg for ikke å drikke i det hele tatt – og heller være et positivt forbilde på den måten.

Foto: eschipul på flickr.com