Mediekultur som påvirker

Mediekultur som påvirker

Om Manchester-derbyet, GTA og Emmy-vinner Breaking Bad. 

Leder

Ukas leder er skrevet av John Olav Selstø.

I går så jeg et av de virkelige store lokaloppgjørene i engelsk fotball. Manchester City mot Manchester United. Heier du på et av disse lagene, slik som jeg gjør, ser du helst at laget ditt vinner. Det er flaut å tape denne kampen, du får høre det av folk på skolen i dagen etterpå. Man kan faktisk fort bli litt deppa av at ens eget lag taper kamper. Det har jeg merket selv (senest i går). Fotballen påvirker meg.

Jeg tipper at  du har vært borti fenomenet. Du blir engasjert av noe, som i bunn og grunn ikke påvirker deg direkte, men likevel påvirker det hvordan du lever livet ditt. Det kan for eksempel være fotball, vintersport, en TV-serie eller et spill.

Det er jo bare Hollywood!

Kanskje er du  fryktelig glad i å se TV-serier (sånn som jeg er)? Selv om jeg er fullt klar over hvor mye dårlig TV jeg fôrer meg selv med så fortsetter jeg å se. «Det er jo bare underholdning. Walter White er jo dritkul i Breaking Bad, han har ikke akkurat de beste verdiene, men hva gjør vel det? Det er jo bare Hollywood!» Sex er en annen ting. Det er sjelden i popkulturen at det er noe som er forbeholdt ekteskapet. Vi kan i tillegg ofte håpe at han eller hun er utro mot ektefellen sin, bare fordi det gjør historien så mye bedre. «Men det er jo bare en tv-serie, da er det jo greit!»

Eller går det  kanskje heller i spilling for tiden? Raske biler, penger, lettkledde damer og masse skyting i Los Santos? «Det er jo bare et spill. Jeg kan jo gjøre hva jeg vil der, det er jo ikke ekte folk en gang!»

vold, sex, narkotika, materialisme og selvrealisering."

Jeg tror det  preger oss. Det preger hva vi mener er akseptert å tenke om folk rundt oss. Hvis det blir helt ok å snakke drit om fotballspillere, blir det lettere å baksnakke de rundt oss, vennene våre? Det materielle fokuset i Breaking Bad, «skaha skaha», det er nok noe vi ser i kulturen vår allerede. Er serien med på å gi denne materialismen enda bedre rotfeste? Hva med sex, eller sexfokus? Hvordan forholder vi oss til det, hva aksepterer vi? Faren ligger der for at grensene blir tøyd lengre enn hva som er riktig. Samme gjelder med GTA for eksempel, hvor det er fokus på vold, sex, narkotika, materialisme og selvrealisering.

Nå skal jeg  ikke konkludere med at du skal slutte med alt i sammen. Selv har jeg kuttet ut noe, men jeg kommer fortsatt til å se både fotball og vintersport. Diverse tv-serier kommer fortsatt til å snurre på skjermen og GTA kommer til å bli spilt en del de kommende ukene. Men vi har alle godt av å være bevisst på hvordan media preger oss. Preger det språkbruken vår i hverdagen? Fører det til en kultur hvor baksnakking er helt OK? Blir selvrealisering, penger og materialisme viktigere enn sunne relasjoner med mennesker? Blir det viktigere enn en sunn relasjon med Gud?

Vi har godt  av å bli bevisst på hvordan ting preger oss. Da er det kanskje lettere å oppdage hva som ikke er godt for oss. Og dersom vi ser at det får makt over oss og drar oss bort fra Gud, da må vi være klar for å ta et oppgjør med det.

(Videre lesning: Kol 3:5-17)

Foto: Ralphbijker @ flickr