Fra Oscar-show til en italiensk åker, og til en kirke i Oslo

Fra Oscar-show til en italiensk åker, og til en kirke i Oslo

Årets sterkeste film ble aktuell igjen for meg denne helgen.

Leder

Denne ukens leder er skrevet av Odd Inge Aas.

Han er redaksjonsmedlem for iTro.

Årets sterkeste kinoopplevelse fikk jeg da jeg med brus og smågodt i fanget fikk servert den Oscar-belønte «12 Years a Slave» i vinter.

Historien om Solomon Northup, familiemannen som ble neddopet, bortført og solgt til et 12 år langt slaveri, satt lenge i kroppen.

Chiwetel Ejiofors sterke tolkning fra 1800-tallets USA var glimrende på en hjerteskjærende måte.

Jeg leste om hani avisen

Jeg tenkte på filmen da jeg i går leste historien om Ali Agrebi (32). Også han er familiemann. Han har en storfamilie å ta vare på.

Også han holdes som slave, tvinges til å jobbe ekstremt lange dager på de italienske åkrene for en luselønn. Tvinges til å betale tilbake på en gjeld som han egentlig aldri har tatt opp, men som han er påført av kyniske bakmenn.

Det er mye likt i historien om Solomon Northup og Ali Agrebi.

Forskjellen er at historien om Ali ikke er snart 200 år gammel. Den er fersk. Han holdes som slave i dag. Jeg møtte han ikke i en historisk film på kino.

Jeg leste om han i avisen.

De jobber for 10-15 kroner timen

Hvert år importerer vi over 14 millioner kilo tomater og andre frukter fra Italia til Norge.

I en serie reportasjer den siste tiden har Aftenposten skrevet om hvordan frukt- og grønnsaksplukkere utnyttes i Italia. De jobber for 10-15 kroner i timen, har ingen rettigheter og blir ofte snytt for lønnen. Mange er blitt utsatt for grov vold.

Plukkerne blir omtalt som moderne slaver som høster mat som også ender opp på norske bord.

Opp mot 30 millioner mennesker deler Alis skjebne i verden i dag. De tvinges til å jobbe som slaver innen blant annet jordbruk, industri og sexhandel.

Den fikk store konsekvenser for livet hans

29. juli 1833 døde William Wilberforce i Chelsea i London. Tre dager tidligere hadde slavehold blitt vedtatt forbudt i det britiske imperiet.

Da hadde Wilberforce jobbet utrettelig for et forbud siden 1787. To år tidligere hadde han gjennomgått en radikal, kristen omvendelse. Den fikk store konsekvenser for livet hans.

Blant annet ble han anføreren i kampen mot slaveriet.

Freethem Norge «vil at Norge skal vite hva menneskehandel er»

3. juni i år var en gruppe mennesker samlet i en kirke i Oslo for å markere starten på organisasjonen Freethem Norge.

De blir en norsk gren av en internasjonal organisasjon som jobber mot det moderne slaveriet. Freethem Norge «vil at Norge skal vite hva menneskehandel er».

Mennesket har en ukrenkelig verdi. Som kristne har vi et felles ansvar for å stå opp mot slaveri og menneskehandel og den krenkelsen det er av menneskeverdet.

Både for de som utnyttes heri landet, og for de som eri samme situasjon som Alii Italia.

FOTO: Filmweb