Sarkasme

Sarkasme

Bli med, og tenk gjennom hva du sier og hvordan du sier det.

Kommentar

I kommentarspalten gir forskjellige iTro-skribenter deg sine tanker om opplevelser, nyheter, ting de tenker på, eller aktuelle ting som skjer rundt oss.

Tema for iTro i april er «Løgn».

Ingebjørg Hauge er 22 år, og studerer teologi.

Jeg har tenkt på dette med sarkasme. Du vet når du sier noe, men egentlig mener noe annet. Og det du sier høres gjerne negativt ut. Men så ler du eller noe for å vise at det ikke er ment bokstavlig – det er sarkasme.

Jeg tror det  nesten alltid er noe sant i sarkastiske kommentarer, selv om vi prøver å late som det ikke er det. Dersom det er noe negativt jeg vil ha sagt er det mye lettere å pakke det inn som en vits enn å si det rett ut. Det herlig lettvinte med sarkasme er at jeg kan få sagt det jeg mener, men dersom den jeg snakker med blir såret kan jeg bare si at det var en vits. Win-win for meg, lose-lose for den andre.

Sarkasme trenger ikke bare være feil og feigt

Jeg bruker også  sarkasme for å sette ord på ting jeg synes er vonde og vanskelige å snakke om. Dager da jeg føler meg for tykk eller stygg kan jeg slenge ut en sarkastisk kommentar som: «For ingen vil jo ha et utseende som mitt!». Jeg ler, men håper jo innerst inne at de som hører på, i stedet for å le med meg, skal svare med å si at jeg er vakker og gi den bekreftelsen jeg trenger.

Sarkasme trenger ikke bare være feil og feigt. Blant folk som kjenner og er trygge på hverandre kan man bruke sarkasme som humor. Men dette krever at både den som snakker og den som hører vet hvor de har hverandre og klarer å tolke det som blir sagt. For eksempel er sarkasme lettest å forstå når du ser den du snakker med – når du kan bruke smil, latter og annet kroppsspråk for å vise hva du virkelig mener. Sarkasme på facebook og i meldinger kan virke veldig treffende der du sitter, men den som leser kan tolke det på en helt annen måte.

Bli med, og tenk gjennom hva du sier, og hvordan du sier det.

Jeg vil prøve  å luke ut sarkasmen i det jeg sier. Jeg vil være en som folk vet de kan stole på, en som er modig. Jeg vil være en som tør å snakke om svakhetene mine uten å pakke det inn. Jeg vil være en som tør å snakke med andre om det vi er uenige om.

Bli med, og tenk gjennom hva du sier, og hvordan du sier det. Be Gud om å gi deg mot til å være ærlig. Tren, gjerne sammen med venner eller familien, på å snakke sant og ekte om både små og store ting.

Bli med og  ta Bibelen på alvor når den sier:
La ikke et eneste råttent ord komme over leppene. Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på. (Ef 4,29)

Foto: acidpix på flickr