Jesus vs Nissen

Jesus vs Nissen

Har Nissen tatt plassen til Jesus?

Kommentar

I kommentarspalten gir forskjellige iTro-skribenter deg sine tanker om opplevelser, nyheter, ting de tenker på, eller aktuelle ting som skjer rundt oss.

Robert Lilleaasen er ansatt som doktorgradsstipendiat påFjellhaug Internasjonale Høgskolei Oslo, som blant annet driver bloggen "På sporet av sannhet".

Har Nissen blitt en alternativ Jesus”, ville iTro-redaktøren at jeg skulle skrive om. Og jeg kan forstå hvor et slikt spørsmål kommer fra. En liten rundtur på kjøpesenteret der jeg bor viser med all tidelighet at julen er en nissehøytid. Det er nissepynt, nissesjokolade og elleville nissepriser – som jeg ikke helt skjønner om er en god ting eller ikke. Den norske julen 2011 ser ut til å være en nissehøytid.

Nissen er en ufarlig karakter fordi, vel fordi han egentlig ikke finnes. Trodde du noe annet var det på tide at du fikk vite det – Nissen finnes ikke, reinsdyr kan ikke fly og får du besøk litt utpå kvelden bør du sjekke hvem som nettopp gikk ut for ”å lufte seg litt”. For nissen, han finnes ikke.

Jeg er glad jeg slipper Jesus-sjokolade og elleville Jesus-priser

Det er vel  nettopp det at han ikke finnes, at han er en karakter vi fullstendig kan forme etter våre egne ønsker, som gjør Nissen så attraktiv, så lett å like. Han er det vi vil han skal være, det vi tror vi trenger. Han reklamerer gjerne for Cola og annet skvip, han hjelper voksne med å skille de snille barna fra oss andre, og han gir mer enn gjerne alibi når forbruket tar overhånd en hektisk førjul. Nissens styrke er rett og slett at han ikke finnes.

Det er sikkert mulig å irritere seg over at nissen ser ut til å ha vunnet den kommersielle kampen om julen, men jeg lurer på om det er like greit. Fra et kristent perspektiv så kunne mange av oss ønske mer fokus på det vi kaller julens egentlige hovedperson, nemlig Jesus. Men siden vi nå har fått en høytid der forbruk og overspising er de viktigste fellesnevnerne over det ganske land, så tror jeg rett og slett Nissen passer bedre som samlende karakter. Til en høytid vi har redusert til en festival i navlebeskuende aktiviteter, en forbruksfest i egoismens tegn, så er en julenisse formet i vårt eget bildet, etter eget ønske, langt mer passende. Jeg er i alle fall glad jeg slipper Jesus-sjokolade og elleville Jesus-priser på det lokale kjøpesenteret.

Det er en sammenligning Nissen ikke tåler

Vi kan selvsagt  være uenig i fokuset i den norske julen. Vi kan ønske oss en jul der han som spør etter bortkomne sønner og fortapte sauer har en mer sentral plass enn han som bare vil snakke med de snille barna. Vi kan ønske oss en stille og ettertenksom markering av han som ble født i en stall, til et liv som flyktning, forfulgt og frelser, i stedet for en kjøpefest inspirert av en overvektig fyr i rød kostyme. Men så lenge vi velger kjøpefesten, fråtsingen og fokuset på meg og mitt – så passer en Nisse skapt i vårt eget bilde klart best inn.

På den annen side: Dersom du lurer på om Nissen kan erstatte Jesus, lurer du på hvem som er best for oss, har mest for oss – så er det en sammenligning Nissen ikke tåler.

Foto: Nils Kåre Bøe

______________________________________________________________