Får andre til å se Guds skjønnhet

Får andre til å se Guds skjønnhet

Lovsangsleder David André Østby mener at lovsang og misjon er to sider av samme sak.

Frontline

Hva: Misjonskonferanse for ungdom fra hele Norge.
Når: 28.-29. oktober 2016.
Arrangør: NLM ung.
Hvor: Fjellhaug Utdanningssenter og Misjonssalen i Oslo.
Alder: 1.vgs og oppover.
Tema: Grensesprengende.

David André Østby er lovsangsleder i Filadelfiakirken i Oslo og har en rekke kjente lovsanger på samvittigheten. I oktober kommer han og holder konsert på Frontline, NLMs misjonskonferanse for ungdom. iTro møter ham for å snakke litt om lovsang. Og litt om misjon. 

Hvorfor lovsynge?

Vi skrur tiden tilbake og spør hvordan det hele begynte for ham. -Jeg kom inn i lovsangsmiljøet til Filadelfiakirken mye på grunn av musikalsk interesse og på grunn av det sosiale miljøet. Slik mange andre gjør, tenker jeg.

– Men hvorfor jeg holder på med dette fremdeles? Det er et viktig spørsmål. Jeg synes det er viktig å stille spørsmålet om hvorfor vi gjør det vi gjør. På en side har jeg fått noen musikalske gaver som jeg bruker i lovsangsarbeidet, på en annen side driver jeg med lovsang for å peke på noe større, på Gud. Det er mitt hvorfor. Og det synes jeg er et ganske radikalt hvorfor.

Radikalt

Et radikalt hvorfor? – Ja, i et samfunn med mye selvfokus blir det å lovsynge Gud radikalt. Jeg tror at alle mennesker, til alle tider, på alle steder, tilber noe. Til og med ateisten tilber. Vi gjør det for å skape mening i livene våre. Når jeg lovsynger, setter jeg Gud i sentrum og tilber Ham. Det er ganske radikalt i dag.

Male frem Jesu skjønnhet

David André beskriver denne lovsangen av Gud som en respons. -Lovsang og tilbedelse er en respons på en skjønnhet, på Guds skjønnhet.

bilde1
«Jesus og hans venn». Koptisk ikon fra 300-tallet e.kr.

Lovsangslederens rolle handler om å male frem et bilde av Jesus slik at andre kan gi sin respons på det, bemerker han. – Jeg snakket nettopp med en som maler ikon, og jeg synes hun fikk sagt dette på en god måte. Hun snakket om sitt eget arbeid og sa at en ikon-maler er et redskap til å male skjønnheten som stråler frem i Kristi ansikt.

Misjon

David André tar turen til NLMs misjonskonferanse for ungdom i oktober. Hva tenker han om misjon? – Misjon for meg handler om å gjøre andre mennesker til tilbedere av Gud, sier David André stødig. Og i himmelen, i det kristne fremtidsbildet, kommer det ikke til å være noe misjon. Men det kommer til å være lovsang. Lovsang og tilbedelse av Gud som Gud.

Om David André Østby:

Alder: 36 år.
Sivilstand: Gift med Marian Hagen Østby.
Barn: 3 sønner.
Arbeid: Lovsangspastor og lovsangsleder i Filadelfiakirken i Oslo. Lærer på lovsangslinjen til Filadelfia bibelskole.
Noen kjente lovsanger: «Gi meg Jesus» og «Større enn alt» (sammen med Rudi Myntevik)
Aktuell: Spiller på Frontline, NLMs nasjonale misjonskonferanse for ungdom, i oktober.

 

 

Pressefoto ved David André Østby

Frontline

Hva: Misjonskonferanse for ungdom fra hele Norge.
Når: 28.-29. oktober 2016.
Arrangør: NLM ung.
Hvor: Fjellhaug Utdanningssenter og Misjonssalen i Oslo.
Alder: 1.vgs og oppover.
Tema: Grensesprengende.