En film om en legende

En film om en legende

Spesielt ett spørsmål reiste seg i meg da jeg så Mandela: Veien til frihet.

Film: Mandela: Veien til frihet

Regi: Justin Chadwick

Skuespillere: Idris Elba, Naomie Harris, Robert Hobb, Fana Mokoena, Jamie Barlett, Deon Lotz, Terry Pheto

Norsk premiere: 17. januar 2014

Aldersgrense: 11 år

Det er bare litt over en måned siden en hel verden hyllet Nelson Mandela i forbindelse med hans bortgang og begravelse.

Nå har vi muligheten til å bli minnet om hans fantastiske livsverk igjen. Kinofilmen om den sørafrikanske presidenten og fredsprisvinneren hadde premiere fredag.

For meg ble den omtrent to timer lange kinoopplevelsen først og fremst en påminnelse på hvor galt det kan gå om vi mennesker begynner å sette verdi på hverandre på grunnlag av hudfarge, etnisitet eller andre kriterier vi måtte finne.

Hva var det som fikk de hvite til å degradere menneskeverdet til dem rundt seg?»

Under apartheidregimet i Sør-Afrika (1948-1994) ble befolkningen delt inn i fire «rasekategorier». Det var kun den hvite (eller europeiske) gruppen som hadde stemmerett.

De andre gruppene ble også diskriminert på mange andre måter, blant annet var det restriksjoner på hvor de kunne bo, handle og hvilke jobber de kunne ha.

Det er sterkt å få brodert ut på det store lerretet hvordan svarte menn konstant blir kalt «gutt», eller hvordan de får beskjed om at de er som apekatter og andre dyr.

Et spørsmål som stadig meldte seg i meg underveis i filmen er: «Hva var det som fikk de hvite til å degradere menneskeverdet til de rundt seg så betraktelig?»

quot;Folk må læres opp til å hate, og hvis de kan læres opp til å hate, kan de bli opplært til kjærlighet»

I mot dette rasistiske regimet står blant andre Nelson Mandela opp. Helten blir spilt av Idris Elba, som i mine øyne gjør en god og troverdig tolkning av Mandela.

Selv om han fikk frarøvet 27 år av livet sitt i fengsel, mye av tiden på den fryktede fangeøya Robben Island, valgte Mandela en fredelig og ikkevoldelig linje i møte med den hvite minoritetsbefolkningen da det ble klart at apartheidregimet var i ferd med å falle sammen.

Han vil alltid bli husket som en fredens mann, med sitater som «ingen er født til å hate en annen person på grunn hans hudfarge, eller sin bakgrunn, eller religion. Folk må læres opp til å hate, og hvis de kan læres opp til å hate, kan de bli opplært til kjærlighet, for kjærligheten kommer mer naturlig til menneskehjertet enn det motsatte.»

Samtidig får vi også noen innblikk i Mandelas dårligere sider. Han var ikke noe forbilde når det gjaldt troskap i ekteskapet. Også han tydde til voldelige aksjoner i unge år når de ikke så annen utvei mot det undertrykkende regimet, og Mandela hadde det som av noen ble oppfattet som et maktbehov og søken etteroppmerksomhet tidlig i karrieren.

 

«La deg samtidig utfordre til å se hvordan urettferdigheten rammer i vårt land»

I filmen får vi i noen glimt av det sinnet som bygde seg opp i Mandela i møtet med urettferdigheten. Men alternativet ren hevn var ikke aktuelt for Mandela, da ville de jo bare falle ned på samme nivå som de som undertrykte.

Ønsker du et innblikk i livet til en av de største heltene verden har sett i moderne tid, anbefales en tur for å se Mandela: Veien til frihet.

La deg samtidig utfordre til å se hvordan urettferdigheten rammer i vårt land, og i vår verden i dag.

LES OGSÅ:  En liten hyllest til en stor mann(Hans Arne Sanna om Mandela)

LES OGSÅ:  Mot strømmen (Elisabeth Ludvigsen om Mandela)