– Det har vært mye om ukultur i skolegården i media i det siste, og Godhetsuka ønsker å være en motvekt til det
1.-5. april braker det løs med Godhetsuka på skoler over hele landet.
Fra mandag av spres godhet på mange norske skoler.
– Vi vil inspirere til godhet hele året, men gi det et skikkelig push denne uka og sette godhet på agendaen, sier Peter Skoland (20) som er feltarbeider i Laget NKSS og leder for Godhetsuka 1.-5. april.
I fjor var 80-90 skolelag fra Laget NKSS og Ny Generasjon med på å spre godhet på skolene sine. Hvordan det ser ut er helt opp til det enkelte laget.
– Det kan være alt fra å gi et smil i gangen og si hei heller enn å se på mobilen, til Thor Heyerdahl vgs. som søkte om Frifond-støtte og fikk isbilen til å komme til skolen sin. De ga ut 455 is. Til og med elever som hadde fri kom da de hørte at det var gratis is på skolen, sier Peter.
Kreative ideer på nettsiden
– Det har vært mye om ukultur i skolegården i media i det siste, og Godhetsuka ønsker å være en motvekt til det. Vi vil gjøre skolegården og oppveksten til en bedre opplevelse. Derfor tilbyr vi verktøy til hvordan kristne elever kan gjøre Guds godhet tilgjengelig på skolen sin, forteller han.
Ressursene tilbys gratis på nettsiden godhetsuka.no. Der er det både videoer som forklarer konseptet, kreative forslag til hva man kan gjøre og andakter om godhet.
– I idebanken finner du 30-40 forslag, alt fra å ha vaffelbar i inngangen til å gi ut kjærlighet på pinne eller gi en blomst til læreren, sier Peter.
– Vi vil ikke at godhetsuka skal brukes til å evangelisere. Det skal være godhet for godhets skyld. Vi skal ikke prøve å lure folk, understreker han. – Vi er kalt til å være gode, til å elske Gud og elske mennesker, og vi vil vise at vi tar dette på alvor.
(Saken fortsetter under filmen.)
Sånn ser Godhetsuka ut på forskjellige skoler:
- På Peters skole bestilte de deig til 1500 boller, som de rullet ut selv og delte ut. Noen var skeptiske og lurte på hva som var i den, men de fleste ble bare overrasket og spurte hvorfor de gjorde det. Folk er ikke vant til å ta imot noe uten prislapp på. Mange ble så overrasket at de glemte å si takk.
- På Oasen skole skapte en Ny Generasjon-gruppe god stemning gjennom sumobryting og boblefotball.
- Lundehaugen ungdomsskole delte ut 530 muffins på en dag. Det som ble til overs tok elevene med til de eldre på sykehjemmet.
- På Høvåg skole ønsket de å glede vaskedamene ved å sette igjen blomster og kjærlighet-på-pinne på kottet deres. Neste dag fikk de en lapp der det sto: «Tusen takk for fine potteroser. Veldig hyggelig å bli satt pris på.»
- På Stavanger katedralskole startet de mandag morgen med å gi gratis te og kaffe til alle på skolen. På onsdag bakte de kaker, muffins og boller som de delte ut i skolegården og i klasserom. Det som ble til overs tok de med til lærerværelset, der de også sa tydelig til hver enkelt lærer at de ble satt pris på som lærere. På fredag hadde de motivasjonsdag med oppmuntringer på post-it-lapper som de hang opp i ganger og snek inn i skap, og ga direkte til folk.
- På Island fikk et ungdomslag høre om Godhetsuka fra et norsk team som var på besøk, og de ble så inspirert at de skrev 1200 lapper med oppmuntringer som de hang på elevskapene og la i kantina sammen med sjokolade.
Fortsatt mulig å bli med
– Er det for sent å bli med på Godhetsuka nå?
– Nei, det er ikke for sent å melde seg på, det er bare å bli med! Det er også mulig å bli med uten å registrere seg. Det viktigste er at godhet blir spredd på skolene våre, svarer Peter.