Andakt 101
Hva er viktig å tenke på når man skal holde en andakt?
UL 2013
UL 2013 arrangeres denne ukai Kongeparken i Ålgård.
Nils Kåre Bøe (28) er redaktør for iTro.no. Ingebjørg Hauge (23) er tweenskonsulent i NLM Ung. De bor begge i Oslo.
Da Nils Kåre Bøe gikk på videregående hadde han ikke en anelse om hvordan en åpning på et møte skulle være. I dag holdt han andaktsseminar på UL sammen med Ingebjørg Hauge – det seminaret han skulle ønske han selv hadde vært på for 10 år siden. Det er mange ting å ta hensyn til når man skal holde en andakt, og Ingebjørg og Nils Kåre hadde noen tips og triks til de omlag 70 deltakerne som var til stede.
Før man begynner å skrive selve andakten er det viktig å gjøre seg bevisst på hvem man holder andakt for – målgruppen. Andakten vil utarte seg forskjellig om man snakker til unge eller gamle, kristne eller ikke-kristne. «Prøv gjerne å bli kjent med en i målgruppa, gjør hvertfall litt research.» understreker de.
Dette er en form for tyveri som er greit
Når målgruppen er på plass er det tid for innholdet. Hva er hovedpoenget? Her kommer Ingebjørg med mange forslag, blant annet: Tale til omvendelse, forklare en bibeltekst, ha et vitnesbyrd, inspirere til misjon, eller snakke om at Gud finnes. Et annet tips er å ha med seg en notatblokk på møter slik at man kan stjele gode poenger fra andre sine taler. «Dette er en form for tyveri som er greit» mener Nils Kåre.
Dersom man vil ta utgangspunkt i en bibeltekst anbefales det å begynne med enten evangeliene, Apostlenes gjerninger, Første eller Andre Mosebok, Samuelsbøkene, Kongebøkene eller Dommerne. I alle disse bøkene er det nemlig mange fortellinger, og disse gjør seg ofte godt til en andakt. Det er lurt å lese tekstene sakte og grundig og gjerne se for seg at man aldri har lest de før. Hva er litt rart med teksten? Hva er vanskelig å forstå? Er det noen uttrykk som må forklares litt ekstra? Dette var noen ting å tenke spesielt på, mente Ingebjørg.
Det er jo Gud som er grunnen til at du har andakt.
I prosessen med å planlegge en andakt er det viktig å gi det hele tid. Gi seg selv tid til å søke Gud i bønn (for det er jo Gud som er grunnen til at du har andakt…), søke ham i stillhet og bare lytte, og bruke tid med Bibelen. Nils Kåre foreslår å skaffe seg en sparringspartner, en som man kan lufte idéer med, en som kan gi ærlig tilbakemelding på andakten din. Det er også lurt å tilegne seg god kunnskap, f.eks. gjennom «Forklaringer til NT» av Bo Giertz, «Bibelen ressurs», «Jeg vet på hvem jeg tror» eller på iTro.no.
Når man holder selve andakten er det lurt å inkludere tilhørerne, vise til situasjoner som de kjenner seg igjen i. Synlige gjenstander er også et pluss, og gjør ofte budskapet enklere å huske til senere. Å bruke Bibelen aktivt er også veldig viktig.
Hvordan gikk det egentlig med andakten? Ikke helt fornøyd? Da er det viktig å huske at det er Den Hellige Ånd som til syvende og sist har hovedansvaret. Han jobber. Djevelen strever for å bryte ned frimodigheten din, men kjemp imot, og så lenge du sier det Bibelen sier er du på den trygge siden. Uansett hvordan du velger å utforme din andakt er det at evangeliet blir forkynt det aller viktigste.
Foto: John Olav Selstø