Gjør du som meg og heier på Noora og William?
- Historien blir fortalt på en måte som gjør at jeg tar meg i å glemme hva jeg står for.
Det er blitt sagt om NRK P3s Skam at tittelen ønsker å løfte frem hvor mye skam ungdom bærer på. Hvordan man føler seg annerledes, hvor vanskelig det er å bli trygg på hvem man er, hvem man vil være i gjengen, hva som er greit å gjøre. Det å skille seg ut kan oppleves skammelig. Å ønske noe annet for livet enn foreldre gjør kan føles skammelig. Det å være rik når verden sulter skammer man seg over. Men nettserien ønsker å vise hvordan disse hovedpersonene vokser opp og frigjør seg, bryter med tabuer og lander på hva som er greit for dem, uten å være bundet av tillært skam.
Jeg har lyst på sex
Det er som om skam utelukkende er et negativt begrep, noe vi må kvitte oss med så fort som mulig for å leve det gode liv. Vi har kun ansvar for vår egen lykke, og om vi skuffer andre, er det ikke vårt problem. «Jeg har lyst på sex, det er tilgjengelig, det er greit, derfor har jeg det, og skammer meg ikke over det”, møter vi fra flere av hovedpersonene.
Skam er ikke det samme som skyldfølelse. Den kristne rådgiveren David Powlison forklarer forskjellen mellom skyldfølelse og skam: Skyldfølelse er å være oppmerksom på at man har feilet mot en standard. Skam er en følelse av å svikte foran noens øyne. Skyldfølelse handler altså om å være ulydig mot en lov eller en kode, mens skam er hvordan jeg oppfatter at andre ser meg eller hvordan jeg ser meg selv.
Skam noe annet enn skyld
Noe skam er negativ og rett å kvitte seg med. Å skamme seg over noe andre har påført deg, for eksempel. Å skamme seg over hvordan andre ser på deg. Å skamme seg over prestasjoner og utseende. Det er falsk skam. Det er godt å se hvordan noen av jentene på Nissen velger å være fornøyde med seg selv og glede seg over livet uten å skjems.
Sunn skam
Men det finnes også sunn skam, som vi så hos Eva som sviktet Ingrid. Sunn skam oppstår når man gjør noe galt som fører til at en relasjon blir ødelagt. Hvis jeg har syndet mot Gud eller mot andre mennesker og skadet relasjonen med dem, da bør jeg føle en viss skam. Adam og Eva skjønte at de hadde gjort noe galt overfor Gud, og gjemte seg. Skammen kan drive oss til å be om unnskyldning og rette opp det vi har gjort galt.
Skam er en reaksjon som kan hjelpe oss til å ta bedre valg neste gang. Det å ta ansvar for sine egne feil og lære av dem er langt mer frigjørende enn å late som om ingenting har skjedd, eller å skyve skylden over på andre slik at man selv føler seg fri til å gjøre hva man vil.
Bryter med Guds standard
Jeg innrømmer at jeg blir litt skamfull når jeg heier på Noora og William. Litt fordi jeg ikke akkurat er midt i målgruppen, mest fordi enkelte av valgene de tar ikke er noe jeg egentlig synes er ok. De bryter med den standarden jeg ønsker for mitt liv, en standard Gud har gitt oss fordi den er god.
Historien om Noora og William blir fortalt på en måte som gjør at jeg tar meg i å glemme hva jeg står for. Det blir spennende å se hva som skjer med Nooras prinsipper. Vil det å svikte venninner og å forelske seg i en som tror at nei betyr ja gi henne både skyldfølelse og skamfølelse, eller vil serien fortsette med å vise at det viktigste er å gjøre det som føles rett for en selv, der og da?