Levende Tro Basic: TOMAS

Levende Tro Basic: TOMAS

Dette er det fjerde bibelgruppeopplegget i serien «Å følge Jesus». Tomas stiller alle spørsmål til Jesus.

Levende Tro Basic

Levende Tro Basic er iTros første bibelgruppeopplegg for alderen 13+.

Det finnes også flere hefter med Levende Tro for alderen 16+.

Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk) HER, eller du finner alt gratis her på iTro.

«Å følge Jesus» blir tilgjengelig i hefteform etter nyttår.

«Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.»

 1. Takk og be for samlingen
 2. Les Johannes 20,24-31
 3. Les teksten under høyt i fellesskap
 4. Snakk sammen om spørsmålene nederst
 5. Del bønneemner og be for hverandre
 6. Repeter samlingen helt kort til slutt med punktene under «Hva kan vi lære»
Overbevis meg!

Jeg elsker at Bibelen lærer oss så tydelig at vi kan stille alle spørsmål til Jesus! Tomas trenger ikke skjule at han syns det er vanskelig å tro på at Jesus har stått opp igjen, og han viser det til Jesus også. Det er som om han sier: Jeg klarer ikke tro det – overbevis meg!  

På en måte er det en selvfølge at det er sånn. Gud kan ikke være sann og virkelig Gud, hvis han ikke kan gi oss gode svar. Nå er det ikke alle ting det går an å få svar på her på jorda.

Vi vet for eksempel ikke hvorfor verden er akkurat som den er, eller helt nøyaktig hvordan den ble til, hva som skjer i fremtiden eller akkurat hvordan livet etter døden blir. Men Bibelen lærer oss mye om hvorfor Gud ville skape, alt det gode han tenkte om skaperverket og oss mennesker, og mye om hvem han er og hva som er hans plan med alt han har skapt. 

Hvorfor fikk jeg ikke være der?

Da Jesus hadde stått opp igjen viste han seg levende for alle disiplene – utenom Tomas. For en skuffelse å gå glipp av det. Jeg kan ikke tro på det, sier Tomas. Han klarer ikke bli overbevist om at det er sant, for han har jo ikke opplevd det selv. Jeg vet ikke hvordan jeg ville reagert, kanskje både med tvil og skuffelse. Hvis dette er sant, hvorfor fikk ikke jeg være der? 

Så blir det Tomas sin tur! Det står ikke direkte i teksten at han stiller Jesus spørsmålet, men han gjør det på en måte med hele seg. Er dette sant? Er dette virkelig? Kan jeg tro på dette? Så viser Jesus Tomas hvem han er, at det er han – med naglemerker i hendene og sår i sida etter spydet de stakk inn i kroppen hans for å sjekke at han virkelig var død. 

Kan jeg tro det?

Og sånne spørsmål stiller vi også. Når vi hører om Jesus, i bibelgruppa, når noen har en andakt, og når vi leser i Bibelen spør vi: Er dette sant? Er det virkelig? Kan jeg tro på dette? 

Hvis svaret er ja på dette, hvis Jesus er den han sier at han er, hva betyr det for deg da? 

Bibelen lærer oss at vi er skapt av Gud, vi er mennesker ramma av syndefallet, vi kan bli redda og frelst ved å tro på Jesus, og vi kan få leve sammen med Gud for alltid, nå og i all evighet. Det er Bibelen superkort oppsummert. 

Hva om det er sant?  

Gud tåler alle spørsmål

Jeg tror det er sant, og jeg tror det forandrer livet vårt. Vi kan tro at Jesus er den han sier at han er, sånn Tomas begynte å tro det etter han møtte den oppstandne Jesus.

Og Jesus vil gi deg svar på alle spørsmålene dine. Ved å lese i Bibelen, stille dem høyt til andre kristne, lese bøker og be, vil du finne svar. Gud tåler alle våre spørsmål, det er ingen som er for store eller vanskelige for han.  

Bli kjent med Jesus selv

Dette møtet mellom Tomas og Jesus lærer oss også at vi må bli kjent med Jesus selv. Tomas klarte ikke å tro, bare fordi de andre sa det. Han måtte undersøke selv.

På samme måte kan ikke vi bygge troen på det alle andre sier, men vi må lese, be og bli kjent med Jesus selv. Og i Bibelen lover Gud oss at når vi søker Ham, så vil han la seg finne (Jer 29,13-14). Han gjemmer seg ikke for oss, men vil la oss bli kjent med ham.

Spør Jesus

Vi kan snakke ærlig til Jesus, sånn Tomas gjorde det: Jeg vet ikke om du er den folk sier at du er, men kan du vise meg (mer og mer og mer av) hvem du er? Vi blir aldri helt ferdige med å bli kjent med Jesus. For hver dag som går i livet som kristen, vil det alltid være mer å lære av Bibelen og mer å oppleve sammen med Jesus. 

 Spørsmål 

 1. Hva tenker du om bibelteksten du leste? 
 2. Hvordan ville du reagert hvis du var Tomas, tror du? Hadde du klart å tro de andre, eller måtte du og sett Jesus selv? 
 3. Har du noen å snakke med om alle spørsmålene du har om tro? 
 4. Hvordan kan du bli bedre kjent med Jesus? 
 5. Hvilke ting har du lurt på, eller lurer du på akkurat nå om tro? Kanskje dere er flere i gruppa med samme spørsmål? Eller kanskje noen andre har funnet svar før og kan dele de? 

Noe å be for 

 • Hvilke bønneemner dukker opp etter det dere har snakket om i dag? 
 • Hvis du skulle vært helt ærlig med Jesus, slik Tomas var det, hva ville du sagt til ham da? Del det høyt, eller bare bruk litt tid hver for dere til å tenke over det, og si det til Jesus for dere selv. 

Hva kan vi lære av Tomas og Jesus? 

 • At vi kan stille alle spørsmålene våre til Jesus 
 • At hvis Gud og Bibelen er sann, så fins det svar 
 • At Jesus vil gi oss de svarene vi trenger for å kunne tro 
 • At vi må bli kjent med Jesus selv – vi kan ikke bare høre hva andre sier 

 

Tips: Arkivet her på iTro og bøkene Grill en kristen er supergode steder å lete etter svar på spørsmål du har. 

Pearl / Lightstock

Levende Tro Basic

Levende Tro Basic er iTros første bibelgruppeopplegg for alderen 13+.

Det finnes også flere hefter med Levende Tro for alderen 16+.

Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk) HER, eller du finner alt gratis her på iTro.

«Å følge Jesus» blir tilgjengelig i hefteform etter nyttår.