Levende Tro Basic: ANDREAS

Levende Tro Basic: ANDREAS

Dette er det femte bibelgruppeopplegget i serien «Å følge Jesus». Andreas går til Jesus med alt.

Levende Tro Basic

Levende Tro Basic er iTros første bibelgruppeopplegg for alderen 13+.

Det finnes også flere hefter med Levende Tro for alderen 16+.

Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk) HER, eller du finner alt gratis her på iTro.

«Å følge Jesus» blir tilgjengelig i hefteform etter nyttår.

«Så førte Andreas Simon til Jesus.»

 1. Takk og be for samlingen
 2. Les Johannes 1,40-41, Johannes 6,1-13 og Johannes 12,20-22 
 3. Les teksten under høyt i fellesskap
 4. Snakk sammen om spørsmålene nederst
 5. Del bønneemner og be for hverandre
 6. Repeter samlingen helt kort til slutt med punktene under «Hva kan vi lære»
Det beste som har skjedd! 

Å bli kjent med Jesus er det beste som har skjedd i mitt liv! Og akkurat den følelsen – dette er det beste som har skjedd noensinne!! – tror jeg Andreas også hadde.  

Andreas hadde vokst opp som jøde. Hele folket hans ventet på Messias, en som skulle komme og redde dem. Nå hadde han møtt Jesus, hørt ham snakke og forstått det: Jesus er den Messias de har ventet på!

En sånn som tar med seg folk til Jesus

Andreas løper rett hjem til broren Simon (det er han vi kjenner som Peter fra forrige samling) for å fortelle det. Andreas må bare dele det han har funnet ut med de han er glade i. 

Snart blir Andreas en av disiplene til Jesus. De gangene han står nevnt i Johannesevangeliet er det en fellesnevner: Andreas er en sånn som tar med seg folk til Jesus. Det kan vi lære av og bli inspirert til å etterlikne. 

Over 5000 sultne mennesker

En gang mens Andreas og de andre disiplene er sammen med Jesus, taler han til mange, mange mennesker. Det er 5000 menn der, pluss kvinner og barn. Klarer du å se det for deg?

Alle er så oppslukt i å høre på alt det Jesus lærer dem, og nå begynner de å bli sultne. Problemet er bare at det ikke fins mat nok til alle der. Disiplene vet ikke helt hva de skal gjøre, og det gjør ikke Andreas heller, men han vet at han kan gå til Jesus. 

Går til Jesus med problemet

Det dukker opp en liten gutt som har fem brød og to fisk. Det er mat, men det er jo ikke akkurat nok mat. Andreas vet ikke om noe bedre å foreslå enn dette: Vi går til Jesus med det. Han tar med seg gutten, maten og spørsmålene om hvordan de skal fikse dette problemet til Jesus. 

Og det Andreas fikk se den dagen, var et helt sprøtt under. Ut av de små tingene, fisk og brød, ble det mat nok til alle menneskene. Det ble til og med mat til overs. Tenk for en opplevelse å se at Jesus kunne gjøre dette! 

Andreas lærer meg at jeg kan gå til Jesus med alt. Når det er problemer i mitt liv som jeg ikke klarer å fikse på egen hånd, kan jeg gå til Jesus med det. Be til han, fortelle hvordan alt er, og vite at han vet det, han ser meg og han bryr seg. Jesus vil hjelpe oss.  

Gi det lille jeg har til Jesus

Andreas lærer meg også at jeg kan gi Jesus det lille jeg har, og da kan han bruke det til noe stort. Vi mennesker kan fort tenke at vi ikke tør, at vi ikke har noe å bidra med, at vi ikke betyr noe.

Men når vi sier til Jesus: Her er tida mi, her er jeg villig til å bli brukt av deg sånn du tenker det er best, Jesus. Hva vil du bruke meg til? Så vil Jesus vise oss det, og gi oss frimodighet til å bruke gavene og evnene våre. Du betyr noe for andre mennesker, og du betyr noe sånn at andre kan få bli kjent med Jesus. 

 Vise andre hvem Jesus er

Den tredje gangen vi møter Andreas var det akkurat det han gjorde. Han viste noen menn videre til Jesus, så de kunne bli kjent med han. En annen disippel, Filip, hadde begynt å snakke med noen greske menn. De var altså ikke jøder, men de var veldig nysgjerrige på hvem Jesus var. Andreas vet løsningen: Kom, vi tar dem med til Jesus! 

 Kjenner du noen som er nysgjerrige på hvem Jesus er? Da lærer Andreas deg at du kan ta dem med til Jesus. Hva betyr det i praksis? Det betyr at du kan be for de, og si: Jesus, du kjenner han og ho, jeg ber om at du må vise de hvem du er så de kan bli kjent med deg. Også betyr det at du kan spørre de om å lese i Bibelen sammen, invitere de inn i bibelgruppa, ungdomsklubben eller til menigheten din. Vis de hvem Jesus er, gjennom at du forteller hva du tror på.  

Spørsmål 

 1. Hva tenker du om bibeltekstene du leste? 
 2. Hvordan tror du Andreas oppførte seg da han hadde «funnet Jesus»?  
 3. Hvordan tenker du at du kan «gi problemene dine til Jesus»? Har du opplevd å be for noe som er vanskelig, og så har det blitt bedre på en eller annen måte?
 4. Har du tenkt på at Jesus kan bruke deg, med de egenskapene og gavene du har, til å bety noe for andre? Hva kan du bidra med, selv om det føles som noe «lite», tror du? 
 5. Kjenner du noen som er nysgjerrige på Jesus? Selv om du kanskje ikke har alle svarene på alle spørsmål om tro selv, kan du vise dem mer om hvem Jesus er. Hvordan kan det skje?

 Noe å be for 

 • Hvilke bønneemner dukker opp etter det dere har snakket om i dag? 
 • Hvilke personer som du kjenner kan du be om at Jesus må vise seg for? 

Hva kan vi lære av Andreas og Jesus? 

 • At det forandrer livet å møte Jesus.  
 • At vi kan ta med problemene våre til Jesus. 
 • At Jesus vil bruke oss og det vi kan føle er lite til noe stort. 
 • At Jesus vil at vi skal vise andre hvem han er. 
Pearl / Lightstock

Levende Tro Basic

Levende Tro Basic er iTros første bibelgruppeopplegg for alderen 13+.

Det finnes også flere hefter med Levende Tro for alderen 16+.

Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk) HER, eller du finner alt gratis her på iTro.

«Å følge Jesus» blir tilgjengelig i hefteform etter nyttår.