Når ja takk blir nei takk

Når ja takk blir nei takk

Jeg ville så mye, så da sa jeg ja til alt, og kjørte på. Men virkeligheten ga meg en på trynet.

Tema

Tema på iTro i oktober er «Takk».

Jeg har lært noe viktig om livet: Det er helt nødvendig for meg å si nei til ting. Jeg som så gjerne vil være positiv, som elsker å være med på alt som skjer og som alltid har mest lyst til å si ja til alt – jeg har funnet ut at det noen ganger er helt nødvendig å si nei takk.

Påstand: Hvis jeg sier ja takk til alt her i livet, betyr det egentlig at jeg sier nei takk til andre ting uten å være klar over det.

Hvis jeg sier ja takk til å fylle kalenderen med aktiviteter og avtaler, sier jeg i praksis nei takk til stillhet, ro til å tenke, bibellesing og tid med Gud, spontane turer i høstlufta eller å plutselig ta en kaffe med ei venninne. Har jeg tenkt på det?

Virkeligheten ga meg en på trynet

Ja, jeg har faktisk tenkt en god del på det. Fordi virkeligheten ga meg en på trynet for noen år siden, og da fikk jeg plutselig altfor mye tid til å tenke på disse tingene. Jeg ble utbrent, og det varte lenge. Mer enn to år tok det før jeg var helt på beina igjen, og i løpet av de to årene lærte jeg så mye, om Gud og om meg selv.

En av mine styrker er også en stor svakhet: Jeg blir så lett engasjert, og jeg sier altfor lett ja til spennende ting. Da jeg ble utbrent var det et resultat av å ha feilberegnet kapasiteten min over lang tid. Jeg ville så mye, så da sa jeg ja til alt, og kjørte på.

Gud viste meg at jeg var like mye verdt da

Det var helt grusomt å plutselig ikke orke noe mer. Jeg lå på sofaen hjemme hos mamma i månedsvis og det å dusje var dagens bragd. Hvem var jeg nå? Kom jeg noen gang til å leve livet slik jeg ønsket det igjen?

Det er så vondt å leve i et slikt vakuum, i uvissheten og ikke vite om det skal vare i to uker, ett år eller resten av livet. Gud viste meg at jeg var like mye verdt da, som jeg er når jeg klarer å gjøre ting. Det var en vond, og veldig befriende lærdom. Jeg er skapt, elska og ønska av Gud – uavhengig av mine prestasjoner. Det er du og!

Bærekraftig hverdag

Jeg lærte på den harde måten at det å si ja til alt, betyr å si nei til mye. Og jeg må fortsatt minne meg selv på det. Det er nødvendig å si nei takk til ting, for å ta vare på hjertet mitt og for å ta vare på meg selv. Så jeg øver meg, på å velge bevisst hva jeg sier ja takk til og hva jeg sier nei takk til.

Vi skal få omfavne livet, kjenne på at vi blir slitne og trives med å ha mye å gjøre, men det må også inn hvileperioder. Bærekraftig hverdag har blitt mitt favorittuttrykk. Kanskje dette er oppfordringen du trenger til å stoppe opp og sjekke hvordan din hverdag er akkurat nå? Hva sier du ja takk og nei takk til?

Silje Måseide

Tema

Tema på iTro i oktober er «Takk».