– Jeg håper å kunne være et lys for de i grøftekanten

– Jeg håper å kunne være et lys for de i grøftekanten

– Vår oppgave er å peke på det Jesus har gjort, det helt grunnleggende, sier Mathias om arbeidet blant Oslos rusmisbrukere.

Tema

Tema på iTro i Februar er «♥».

– Jeg håper å kunne være et lys for de i grøftekanten, sier Mathias Kristensen (28).

Mathias er ansatt i Maritakafeen i Oslo, som har åpent for rusmisbrukere hver kveld i hverdager. Fokuset er på å lede folk til Jesus og motivere dem til å komme seg ut av rusmisbruk.

– De som kommer hit er ofte de som ikke har fikset hverdagen slik samfunnet «legger opp til». En del av dem sover ute. De fleste har tilbud om hospits eller andre botilbud, men en del velger bort den muligheten av forskjellige årsaker. Så det er mange kalde, våte og skitne gjester som kommer hit, forteller Mathias.

– Folk kommer hit rusa, men vi prøver å bygge en gjensidig respekt i miljøet, så de ikke ruser seg eller dealer her, sier han.

Vanlige folk som oss

Mathias kjenner seg kalt av Gud til å elske og nå ut til de rusavhengige i Oslo.

– Jeg opplever det som et kall, på en naturlig måte. Jeg er egentlig utdannet heismontør, men fikk ikke jobb etter lærlingperioden. I stedet ble jeg sivilarbeider i Maritastiftelsen. Jeg fikk oppleve denne verdenen her og det satte en ny retning for livet mitt, forteller han.

– Jesus har sagt at han er hos de svake og fattige. Jeg har fått mange sterke møter med Gud her blant rusmisbrukere. Hjertet for de vanskeligstilte kommer i det man blir kjent med personene og skjønner at dette er helt vanlige folk som oss, fortsetter han.

– Stoffmisbruk er en veldig synlig greie, men alle sliter med forskjellige ting gjennom livet. Gud setter ikke rusmisbruk en egen kategori som er mye verre enn annet galt folk ellers gjør som ikke er synlig . Dette er mennesker som har vært utsatt for så mye vondt. Jeg vet ikke om jeg hadde levd om jeg hadde møtt på det samme som dem, sier han og legger til:

– Det jeg kan gjøre er å peke på hva Jesus har gjort, det helt grunnleggende. Vi har hørt utallige vitnesbyrd om at Jesus har snudd opp ned på livene til mennesker. Hvis det er sant, noe jeg tror det er, har vi en forpliktelse til å gi videre det vi har fått.

Fylles opp av Guds sannhet

En av dem som har fått livet sitt forvandlet var en gjest som kom på kafeen nesten hver kveld i over to år.

– Han beskrev det som skjedde som et lite såkorn som fikk vokse opp. Han bestemte seg for å dra på rehabilitering, var der et halvår, dro så på bibelskole og er nå fast frivillig medarbeider i kafeen, forteller Mathias.

– Jeg har hørt flere historier om folk som ble momentant helbredet, våknet opp uten abstinenser og gjerne frelst i samme slengen. Det er viktig med sånne mirakler og vi kan be om det. Samtidig tror jeg at prosessen med å fylle seg med Guds ord over tid gjør at det ikke blir plass til å fylle seg med andre ting, som rus. Når gjestene våre blir fylt av Guds sannhet og kjærlighet over tid, legger det et godt og sterkt grunnlag for rehabilitering, poengterer han.

Jesus setter undertrykte fri

På spørsmål om hvilket bibelvers som motiverer han, trekker Mathias raskt fram Jesu’ programtale i Lukas 4, der Jesus forteller hva han hadde kommet for å gjøre:

Herrens Ånd er over meg, for han har salvet meg til å forkynne et godt budskap for fattige. Han har sendt meg for å rope ut at fanger skal få frihet og blinde få synet igjen, for å sette undertrykte fri og rope ut et nådens år fra Herren. (Luk 4,18-19. Ref. til Jes 61)

– Hvis du opplever at Gud har gitt deg et hjerte for de vanskeligstilte, så vil jeg si deg dette: Søk først Guds rike, så kommer Gud til å sørge for alt det du trenger i tillegg. Gi ting først til han, så gir Gud deg det du trenger. Du kommer aldri til å mangle noe når du går på den veien, avslutter han.

Hæge A. Aasmundtveit

Tema

Tema på iTro i Februar er «♥».