50 shades of bullshit

50 shades of bullshit

Vi blir stadig matet med et ureflektert og kortsiktig syn på sex. Men uforpliktende sex får konsekvenser.

Tema

Tema på iTro i september er «I grenseland».

Gjennom blant annet filmer, serier, reklame, musikk og sosiale medier blir vi hele tiden matet med et ureflektert, overfladisk, inkonsekvent og kortsiktig syn på sex.

Sex uten konsekvenser

Vi får inntrykk av:

 • at det er viktig å ha et aktivt sexliv enten vi er i et fast forhold eller ikke
 • at et liv uten sex er et kjedeligere liv
 • at det å kun ha sex innenfor ekteskapet er helt avleggs
 • at det å være jomfru når man runder 40 er helt absurd
 • at det er usunt eller nesten skadelig å vente til man er gift
 • at det å prøve mange partnere er spennende og berikende
 • at det er lurt å være utforskende, pushe grenser, utvide grenser, være skamløs, og leve i gråsoner

Vi får inntrykk av at vi kan gjøre (nesten) alt vi vil seksuelt uten at det får konsekvenser.

Problemet er at det ekte livet ikke er som seriene og filmene. I den virkelige verden får handlingene våre konsekvenser.

Romantisering og idyllisering

Filmer romantiserer seksuelle relasjoner som kun er for her og nå, uten noen videre forpliktelser. De bagatelliserer one-night-stands til å være kun en fysisk akt frikoblet fra kjærlighet – noe morsomt og spennende som ikke trenger å ha noen betydning for fremtiden.

Og de kan som bok- og filmtrilogien 50 Shades of Grey idyllisere å leve i gråsoner av hva som er greit når det kommer til sex.

Rammer rundt sex er ikke gammeldags. De er satt der for at vi best mulig kan ta vare på oss selv og elske de rundt oss.

Men filmene og seriene viser ikke usikkerheten, utryggheten, den psykiske smerten, sårene, følelsen av å bli brukt og skuffelsen som kan komme hvis det blir slutt med den man har gitt kroppen sin til.

For når vi har sex med noen gir vi med kroppen vår signaler til den andre parten om at vi er tett knyttet sammen, uavhengig om vi faktisk gjør det eller ikke. Og mange kan derfor bli sittende igjen med dype sår hvis ting blir slutt.    

Kanskje du ikke er den personen som har opplevd de negative konsekvensene av å ha sex utenfor ekteskapet. Men det kan godt hende at du har såret og tråkket på noen andre i det du egentlig så på som en kjærlig handling.

«Kjærlighet»

Mange bruker ordet kjærlighet om alt og ingenting, og mens sex noen ganger blir fremstilt som kun en fysisk akt, blir det (inkonsekvent nok) i neste sving likestilt med å vise kjærlighet.

Men det som egentlig skjer når man har sex uten en forpliktende relasjon – der man lover å være der for personen gjennom tykt og tynt i livet – er at man bruker sex på en egoistisk måte.

Istedenfor å gi, tar man. Og det er det motsatte av kjærlighet.

Ren bullshit

Det er ren bullshit at uforpliktende sex ikke får konsekvenser.

Mainstream holdninger i samfunnet har de siste tiårene frikoblet sex fra ekteskap, kjærlighet og forpliktelse. Og nettopp det har ført til mange negative konsekvenser – mange problemer har oppstått, og problemer som man også hadde før, har blitt verre.

Det har blitt en økning i:

 • skilsmisser og samlivsbrudd
 • aborter
 • kjønnssykdommer
 • utroskap
 • sexkjøp
 • overgrep
 • pornografi
 • dårlig psykisk helse

I tillegg ser vi av #metoo at det er utrolig mange som opplever trakassering av ulik grad.

Se på konsekvensene!

Hvis samfunnet (derunder populærkultur, filmer, serier osv.) sitt syn på sex medfører såpass mange negative konsekvenser, burde vi ta det på alvor, og ikke bare følge strømmen som ureflekterte sauer uten å stille spørsmål.

Mange svartmaler det kristne synet på sex og seksualitet, men kanskje er det lurt å se på hvilke konsekvenser de ulike synene på sex fører til.

Gode grenser

Rammer rundt sex er ikke gammeldags. De er satt der av Skaperen som vet hva som er best for oss for å gi oss trygghet når vi er på vårt mest sårbare.

De er satt der fordi vi ikke er i stand til å forstå hva som er det beste for oss selv og andre når følelsene koker.

De er satt der for at vi best mulig kan ta vare på oss selv og elske de rundt oss.

Og husk: vi tror på en nådefull Gud som står med åpne armer når vi har trampet over grenser! Du kan alltid komme til ham og være trygg på at du blir tilgitt. Men ikke la det bli en hvilepute som gjør deg likegyldig til hans kjærlige rammer som er satt der for å beskytte oss selv og andre. 

Unsplash

Tema

Tema på iTro i september er «I grenseland».