Vennskap er viktige – ta vare på de

Vennskap er viktige – ta vare på de

Tips til hvordan være en god venn og ta vare på vennskapet.

Vennskap

Dette er den siste av tre saker i en miniserie om «Vennskap».

Vennskap er noe mennesker søker og trakter etter i ulik grad, men felles for alle, er at relasjoner som vennskap er viktige. Alle mennesker trenger en eller flere venner som bryr seg, en som er glad i deg og som vil deg det beste.

Vennskap som en relasjon

De siste dagene har vi fått lese om vennskap i Bibelen og hvordan CS Lewis og Tolkien skriver om vennskap i sine verk. Hva kan vi lære av disse vennskapshistoriene i våre liv?

På lik linje med blomster som trenger vann for å leve og gro, trenger vennskap jevnlig påfyll av næring for at de skal vokse og holde seg.

Vennskap er en relasjon som bunner dypere enn relasjonen du har til mannen på gata eller den ene blant de hundre i ungdomsklubben.

Prøvelser kan oppstå

Vennskap kan være en tøff prøvelse, og det er ofte i disse relasjonene de sterkeste følelsene kommer til uttrykk, nettopp fordi vennskap føles trygt. Det vil derfor være lett å kunne kjenne på frustrasjon, glede og respekt.

Det er viktig å ikke bare kjenne på følelsene, men også lære seg hvordan forholde seg til og takle de for at vennskapet skal holde seg sunt.

For om de faller, kan den ene hjelpe den andre opp. Men stakkars den som er alene! Faller han, er det ingen som kan reise ham opp. (Fork 4,10)

For vennskap er ikke noe som bare eksisterer og så er alt bra. På lik linje med blomster som trenger vann for å leve og gro, trenger vennskap jevnlig påfyll av næring for at de skal vokse og holde seg.

Tips til å ta vare på vennskap:

Bruk tid: Et vennskap hvor partene ikke setter av tid til hverandre, er et vennskap som mest sannsynlig ikke vil holde i lengden. Det er viktig å bruke tid til å pleie relasjonen til hverandre. Spis middag sammen, studer sammen, inviter hverandre med på arrangementer og bruk tid.

Gjensidighet: Pass på at vennskapet bygger på gjensidighet. Hvis det er én som alltid tar initiativ og én som alltid bygger og drar vennskapet, burde noe gjøres. Et vennskap skal ikke være et tapsprosjekt, det skal være et gi og ta-prosjekt. Et vennskap bygd på gjensidighet får begge partene til å føle seg verdsatt og ønsket.

Åpenhet og ærlighet: Vær åpne og ærlige med hverandre. Det skal ikke være nødvendig å måtte fiske sannheten ut av motparten. Gi rom for ærlighet og imøtekom ærligheten med åpenhet og støtte. Slik vil vennskapet kunne bli ekte og sant.

Ha det gøy: Et vennskap skal ikke alene være en terapi-relasjon. Det skal selvfølgelig gi rom for deling og viktige og gode samtaler, men husk også å ha det gøy! Gjør kjekke ting sammen, le, vær uhøytidelige og kos dere. Slik skapes gøye minner å se tilbake på!

Det finnes venner som skader hverandre, men en sann venn er mer trofast enn en bror. (Ordsp 18,24)

Vennskap

Dette er den siste av tre saker i en miniserie om «Vennskap».