Hva er Den hellige ånd?

Hva er Den hellige ånd?

I Bibelen kan man lese om noe som heter "Den hellige ånd". Men hva er det?

Basic

I denne serien prøver vi å forklare noen av de mest basic tingene i kristendommen.

Den hellige ånd er Gud sin måte å være til stede på jorda. Han hører sammen med Gud og Jesus, og til sammen pleier vi å kalle dem «treenigheten». De er like og vil det samme, men de har ulike navn og gjør litt ulike ting.

Jesus var på jorda i 33 år, frem til det året han døde, sto opp igjen og dro til himmelen. Før han reiste fortalte han vennene sine, disiplene, om at de ikke måtte bli lei seg når han forsvant.

En enda bedre løsning

Det gav kanskje ikke mening for dem, for de hadde blitt glad i Jesus og trengte fortsatt å lære mye av ham. Men det Jesus mente var at de skulle få en enda bedre løsning enn at de skulle henge med ham resten av livet.

Den løsningen var at de skulle få Den hellige ånd, og det fikk de bare noen dager senere. Det kan du lese om i Apostlenes gjerninger 2 om du vil.

Den hellige ånd er ikke et konkret menneske slik som Jesus, men det er akkurat det som gjør ham så genial. Han har muligheten til å være over alt hele tida. Derfor er det mulig for mange flere å bli kjent med Gud enn akkurat de som møtte Jesus i Israel for 2000 år siden. Den hellige ånd er i og påvirker alle som er kristne, og på den måten er Gud til stede på mange, mange steder.

Mange forskjellige egenskaper

Den hellige ånd har mange egenskaper. Det står i Bibelen at noen av oppgavene hans er å veilede, trøste, lære, hjelpe, gi visdom og være vår representant hos Gud.

Den hellige ånd er den som hjelper oss til å forstå det vi leser i Bibelen og den som gjør at vi kan tro på Jesus. Han er med når vi ber eller synger til Gud, og han vil være der for oss når livet er vanskelig. Han hjelper oss til å ta gode valg og leve på en måte som er god for oss og de rundt oss.

Noen ganger får han helt uvanlige ting til å skje, som at noen blir helbredet fra sykdommer eller at de kan snakke et språk de aldri har lært. Andre ganger er det små ting som vi nesten ikke tenker over en gang.

Vi ser ham ikke foran oss, men vi kan merke ham likevel. Det er akkurat som vind eller wifi – du kan ikke peke på akkurat hvor det er, men du merker veldig godt om det er der eller ikke!

Basic

I denne serien prøver vi å forklare noen av de mest basic tingene i kristendommen.