Er jeg god nok til å være kristen?

Er jeg god nok til å være kristen?

Når vi får noe, er det gjerne fordi vi fortjener det. Men Jesus ønsker å gi oss noe vi ikke har fortjent.

Basic

I denne serien ser vi på noen av de mest basic tingene i kristendommen.

Teksten har også tidligere vært publisert på iTro.

Når vi får noe, er det som oftest som en belønning for et eller annet vi har gjort. Dette opplever vi overalt:

  • Vi får en medalje fordi vi har vært best i en sport
  • Vi får en god karakter fordi vi har gjort det bra på en prøve
  • Vi får lønn fordi vi har gjort en jobb

Kort sagt: Vi får noe – fordi vi har gjort oss fortjent til det.

 

Jesus kom for å gi evig liv

Denne måten å tenke på, sitter dypt i oss. Så når noen vil gi oss noe stort, tenker vi fort: ”Hva har jeg gjort for å fortjene dette?”

En av de sentrale tingene i kristendommen, er at Jesus kom for å gi mennesker evig liv. Dette kan vi lese i Bibelens mest kjente vers, der det står:

”For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.” (Johannes-evangeliet 3,16)

 

Vi som ikke får det til

Likevel virker det som vi har lett for å tenke at det å være kristen, handler om noe vi skal gjøre oss fortjent til.

At kristendommen er en slags klubb for de vellykkede (eller hvert fall de som tror de er vellykkede), de som får til livene sine, og at evig liv derfor er en belønning de fortjener.

Heldigvis kom Jesus for å hjelpe akkurat sånne som meg, som ikke får det til.

Og mange har derfor stilt seg spørsmålet: ”Er jeg god nok til å være kristen?”

Og ser vi på våre egne liv, er det fort gjort å svare ”Nei” på det spørsmålet. Jeg gjør i alle fall feil hele tiden, og bryter Guds bud om å ikke lyve og ikke misunne andre og sånt (de ti bud).

Jeg er preget av egoisme og selvopptatthet, og vil heller gjøre som jeg selv vil enn det Gud ber meg om i Bibelen.

Men heldigvis kom Jesus for å hjelpe akkurat sånne som meg, som ikke får det til. Ikke fordi jeg har gjort meg fortjent til det, men fordi Gud elsker meg, og ønsker å gi det til meg som en gave. En gave til en som ikke har gjort noe for å fortjene det.

 

Evig liv til en dødsdømt kriminell

En historie fra Bibelen synes jeg viser dette ganske tydelig. For mens Jesus hang på korset, hadde han en samtale med en dødsdømt kriminell som hang på et kors ved siden av ham. Denne mannen hadde ingenting godt å vise til i livet sitt.

Tvert imot – det livet han hadde levd, hadde jo ført til at han var blitt dømt til døden, og han innrømmet selv at det var helt fortjent.

Men denne mannen forstod tydeligvis hvem Jesus var, og sa til ham like før han døde: ”Jesus, husk på meg når du kommer i ditt rike!”. Og Jesus sitt svar til ham var nok like overraskende da, som det er for oss som hører det i dag: ”Sannelig, jeg sier deg: I dag skal du være med meg i paradis.”

 

Evig liv som en gave til oss

En mann uten noen positive ting å vise til – som fikk evig liv! Denne historien hjelper meg til å tro at det er håp for sånne som meg også.

Ikke fordi jeg har fiksa livet mitt så bra, og fortjener det som en slags medalje eller premie, men fordi Jesus kom til verden for å gi det som en gave til meg – og til alle som vil tro på ham. Ikke som en belønning fordi vi har vært gode nok, men fordi han ønsker å gi oss det. Helt gratis:

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave.» (Efeserbrevet 2,8)

 

Basic

I denne serien ser vi på noen av de mest basic tingene i kristendommen.

Teksten har også tidligere vært publisert på iTro.