Når et menneske blir større enn Gud

Når et menneske blir større enn Gud

Kan man idolisere et menneske som Taylor Swift og samtidig holde fast på at Jesus alene har førsteplassen i livet?

Taylor Swift

Taylor Swift (34) har tilbragt over halve livet i musikkbransjen og regnes som en av verdens største artister. De siste åra har hun vært aktuell med turneen The Eras Tour, som har solgt over 4 millioner billetter, og albumet The Tortured Poets Department.

Jeg vet ikke med deg, men for meg var det et ganske enkelt valg å kjøpe billett til flyet ned til Spania og ta toget fra Alicante til Madrid, kun for å komme 10 minutt for sent til det som av noen blir beskrevet som tidenes største konsertopplevelse:

The Eras Tour av Taylor Swift.

Så sto jeg der, midt blant en gjeng på nærmere 80 000 som står og synger (kanskje mer riktig å bruke ordet skriker) med til sanger som Blank Space og 22.

Men nå som da merker jeg en uenighet i mine egne tanker rundt min beundring av pop-ikonet.

For det ville vært en løgn å si at jeg ikke er fan, men går jeg så langt som å sette et menneske på førsteplass i livet?

Verdens største artist

Taylor Swift har solgt ut nesten 150 show verden rundt siden 2023.

Presidenter ber henne komme til sine land, hun har konserter som slår ut på jordskjelvmålinger og ett Instagraminnlegg fra artisten kan påvirke valget i USA.

Det er ingen hemmelighet at Taylor Swift er en av verdens største artister.

Men til tross for at hun også i år var min topp Spotify-artist, synes jeg det er skummelt hvor stor hun er.

For når slutter vi å se på et menneske som et menneske, men heller som en avgud?

Idolet Swift

Å idolisere noen er ifølge Det norske akademis ordbok det samme som å forgude noen. Det handler om blind beundring, og på det ekstreme kan man tenke at personen ikke kan gjøre noe galt.

Har man to førsteplasser i livet, vil den ene vinne over den andre.

Med en artist på størrelse med Swift, er veien til idolisering dessverre ikke lang. Og har du sett en eneste video av en såkalt Swiftie, er det lett å se at artisten allerede er blitt et idol for mange.

Som kristen kan dette bli dette problematisk.

Du kan ikke tjene to herrer

Bibelen gjør det tydelig at man kun kan ha én førsteplass i livet, kun én herre:

Ingen slave kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, (…). Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon (Matt 6,24).

Har man to førsteplasser i livet, vil den ene vinne over den andre. To herrer vil havne i konflikt med hverandre, og da blir man nødt til å velge én.

Jesus på førsteplass

Da jeg sto på stadionet i Madrid, gikk det opp for meg hvor nær jeg var ved å dele førsteplassen min på to.

For selv om mitt ønske var og er å ha Jesus på førsteplass, oppførte jeg meg som om Taylor Swift, et menneske, også hadde rett på den plassen.

Og jeg tror ikke jeg er den eneste.

For ja, Taylor Swift kan bedre den økonomiske situasjonen i et land kun ved å besøke det, men til syvende og sist er hun bare et menneske.

Og når du ser på hvem eller hva som har førsteplassen i ditt liv, håper jeg det er Han som ikke bare har makt over livet, men også over døden, som innehar den: Jesus.

 

Et lite sangtips helt til slutt:

Taylor Swift

Taylor Swift (34) har tilbragt over halve livet i musikkbransjen og regnes som en av verdens største artister. De siste åra har hun vært aktuell med turneen The Eras Tour, som har solgt over 4 millioner billetter, og albumet The Tortured Poets Department.