Kanye West proklamerer at Jesus er konge

Kanye West proklamerer at Jesus er konge

En av verdens aller største artister, en verdensstjerne, har gitt ut gospelmusikk. 

Hørt

Jesus is King
Kanye West 

Utgitt: 25.okt 2019
Sjanger: Rap/Hiphop/Gospel

En av verdens aller største artister, en verdensstjerne, har gitt ut gospelmusikk. 

For mange er dette ganske uventet. Rapperen, som er gift med en Kardashian, har gjort en helomvending. Han proklamerer; Jesus er konge.

Kreativt musikalsk univers

Flere anmeldere har anerkjent at albumet er stødig og spennende musikalsk. Det er det. Dette er kommersiell gospelmusikk av høy kvalitet. 

Noen av låtene er så gjennomsyret av den moderne gospelmusikken at dersom de ble avspilt på en kristen radiokanal, hadde man nok ikke kunnet skille dem fra andre kristne rappere, eller forsåvidt Kirk Franklin.

Sjangeren, hiphop/rap, er nok ikke like stor i kristen-Norge som den er i USA. Det er kanskje ikke alle som liker uttrykket like godt som meg, men jeg tror likevel at du etter en gjennomlytting vil sitte igjen med flere gode musikalske opplevelser. En lytt inn i Kanyes kreative, musikalske univers.

Klar tale

Tekstene er ærlige, levende og personlige. Noen ganger er de også litt harde.

Jeg var i utgangspunktet skeptisk, og tenkte kanskje at innholdet skulle være noe utvannet. Det er mange allment aksepterte gode sider ved kristendommen, og der kunne Kanye lett satt hovedfokuset. 

Kanye har derimot gått hardt ut. Han skriver ærlig om synd, omvendelse og nåde. Og om utfordringer i livet, og kristenlivet. 

Flere av sangene er svært korte, men sammen forteller de en historie. En historie som i bunn og grunn er Kanye West`s vitnesbyrd. Et frimodig vitnesbyrd til alle som ønsker å høre. 

Sterke reaksjoner

Kanye utfordrer virkelig. Både den sekulære verden og kristne, blir tvunget til å ta ham på alvor gjennom denne utgivelsen.

Artisten er kjent for å virkelig opphøye seg selv, og har uttalt:

“My greatest pain in life is that I will never be able to see myself perform life.”

“You may be talented, but you’re not Kanye West.”

I dette albumet proklamerer han derimot at Jesus er den som er verdig å bli opphøyet:

«I bow down to the King upon the throne. My life is His, I’m no longer my own.»

«All my idols, let ’em go. All the demons, let ’em know. This a mission, not a show. This is my eternal soul.»

Disse uttalelsene skaper reaksjoner. Kanye, et av de største egoene i musikk og tv-bransjen, vil leve livet for noe annet enn seg selv. 

Kirken

Kristne har også reagert. I fortakten til albumslippet ble Kanye møtt med mye fordømmelse og mange mente at det kun var et spill for galleriet. Et PR-stunt.

I låten «Pray For Me» spør han kirken om de kan være med å be for ham. Sårbart spør han oss om vi kan be – ikke gi ham opp.

«To sing of change, you think I’m joking. To praise His name, you ask what I’m smoking. Yes, I understand your reluctancy. But I have a request, you see. Don’t throw me up, lay your hands on me, please pray for me.»

I dagens vesten, med sterk sekulær relativisme, er det ikke bare enkelt å stå for at evangeliets sannheter gjelder alle mennesker. Verden reagerer. Men det skjer ting under overflaten. 

Uavhengig av Kanyes motiver, tror jeg Gud vet hva han holder på med. Jesu navn har blitt proklamert på steder og i miljøer der det tidligere kun har vært kjent som et banneord. Det er stort. 

Gud har fortsatt kraft til å radikalt endre menneskers liv. Det er ikke vi som skal bestemme om en slik endring har skjedd i Kanye eller ikke. Vi skal ta i mot vitnesbyrdet, og be.

 

Hørt

Jesus is King
Kanye West 

Utgitt: 25.okt 2019
Sjanger: Rap/Hiphop/Gospel