Extol: Of Light and Shade

Extol: Of Light and Shade

Dokumentaren om det norske metal-banet Extol er endelig ute på DVD, og viser blant annet bandets blandede mottagelse – både blant ikke-kristne metal-fans og blant andre kristne.

Sett

Extol : of light and shade

Musikkdokumentar (2014/15)

Anmelder Yngve Leine Litleskare er ungdomsleder i NLMs forsamling Salem i Stavanger, og selverklært Extol-fan.

På første halvdel av 1990-tallet, akkurat mens det ekstreme metal-miljøet i Norge var preget av selvmord, kirkebranner og drap, bestemmer noen tenåringer fra Oslo seg for å starte et death metal-band.

Men til forskjell fra de fleste andre band i samme sjanger, ønsker disse gutta å ære Gud med musikken sin. Bandet fikk navnet Extol, og nå har endelig dokumentaren om det kristne metal-bandet kommet på DVD.

 

En del av dere fikk kanskje med dere at filmen ble sendt på NRK i romjula. Med andre ord har filmen vært klar en stund, men kom først på DVD i sommer. I mellomtiden har det blitt samlet en hel del ekstramateriale, som kommer på en ekstra disc i pakken.

Løfter på sløret i filmen

Filmen forteller historien til Extol, hvordan bandet og musikken ble mottatt – både av ikke-kristne metal-fans og av andre kristne. Det viste seg at bandet fikk både fans og motstandere i begge leire.

Etter en rekke plater så det endelig ut som at Extol skulle kunne bygge på suksessen til «The Blueprint Dives» (2005), og virkelig slå gjennom. Bandet var på stigende kurs – men brått ble det stille fra Extol. Fansen var forvirret – hva skjedde? Vi fikk få og ingen svar, og årene gikk.

I filmen blir det derimot løftet på sløret, og vi får vi mer innsyn i hva som skjedde: Frontfigur og vokalist Peter Espevoll fikk en stressreaksjon etter hardkjøret med plateinspillinger og turnéer, og måtte gi seg. Med det ble Extol lagt på is på ubestemt tid. Videre viser filmen hvordan kjernen i Extol flere år senere finner sammen igjen, og lager plata som ganske enkelt fikk navnet «Extol».

Vi får være med i låtskrivings- og innspillingsprosessen, samtidig som bandet forteller om prosessen de har gått og går gjennom. Interessant stoff.

Munker, pastorer og musikere

I tillegg til kjernen i bandet, er en rekke andre musikere og kulturpersoner intervjuet, både kristne og ikke-kristne. Extol var beryktet både som dyktige musikere, som et utrolig live-band – og som tydelige kristne. Og det gjorde inntrykk.

Filmen lar derfor en rekke forskjellige røster komme til orde, alt fra munker og pastorer, til musikere og andre mennesker i musikkindustrien. Men her synes jeg filmen kunne vært bedre. Det hadde vært utrolig interessant og spennende å sett intervju med flere ikke-kristne fra metal-verdenen og hørt hvordan de opplevde Extol og kristen metal generelt. Dette kunne blitt gjort mer ut av. Rart også at ikke mer av disse intervjuene har kommet med som bonusmateriale.

Når vi snakker om bonusmateriale, så er det en del snacks å finne på den ekstra discen. Et lengre, og meget interessant intervju med hardrock-pastoren Bob Beeman, som snakker mye både om Extol, men også generelt om hvordan det er å være kristen og rocker, lengre klipp fra låtskrivings- og innspillingsprosessen til den siste Extol-plata, intervju med mødrene til gutta i bandet, og en rekke amatørvideoklipp fra gamle Extol-konserter. Mye interessant, men igjen: her kunne vært så mye mer – særlig flere og lengre intervjuer, og flere live-klipp fra arkivet.

Kristent pionérarbeid

Én stor mangel ved filmen, er at den slutter med et slags åpent spørsmål, og en slags drøm bandet har, som bare blir hengende i luften: Kommer Extol noensinne til å spille konserter igjen? Extol-fans vet at svaret er ja – Extol spilte en rekke konserter sommeren 2014. Hvorfor i all verden dette ikke er tatt med i filmen, og hvorfor ikke opptak fra disse konsertene i det minste er med som bonusmateriale, er meg en gåte. Det har da virkelig gått lang nok tid til at dette kunne arbeides inn i filmen.

Men i det store og det hele er dette en svært interessant og lærerik film, som forteller om et kristent pionérarbeid i en verden som folk flest, og særlig kristne, nok ikke har så stor kjennskap til. Anbefales varmt!

Og siden du spurte: Jepp, den magre headbangeren du ser i et par sekunder ca 31:40 uti filmen er 17 år gamle meg!

Musikkvideo fra sisteplata: Extol – A gift Beyond Human Reach:

extolofficial.com / Kenneth Ekse Røstad Jensen

Sett

Extol : of light and shade

Musikkdokumentar (2014/15)

Anmelder Yngve Leine Litleskare er ungdomsleder i NLMs forsamling Salem i Stavanger, og selverklært Extol-fan.