Ikke glem verdien av gode vennskap i en romantikk-fiksert verden

Ikke glem verdien av gode vennskap i en romantikk-fiksert verden

Mye i vår kultur kommuniserer at den store kjærligheten er meningen med livet.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

I det meste av filmer og sanger i dag blir den romantiske kjærligheten forgudet og opphøyet. Man får inntrykket av at dersom man finner «den rette», så trenger man ingenting annet. Mye i vår kultur kommuniserer at romantikk og sex er meningen med livet.

Forguder romanikk

I dag på Valentinsdagen er det mange steder ekstra fokus på romantikk og kjæresteforhold.

Som kristen tror jeg romantisk kjærlighet er en gave fra Gud, men på ingen måte meningen med livet. Og som med andre gaver fra Gud – hvis vi isolerer dem og opphøyer det til det absolutte, blir det som skulle være en gave isteden en avgud for oss.

Hvis vi forguder den romantiske kjærligheten, vil den komme til å skuffe oss.

Verdien av vennskap

Hvis man overfokuserer på den romantiske kjærligheten (slik som kulturen vår ofte gjør) er det dessuten lett å glemme verdien av gode vennskap. Vennskap er en nemlig også en god gave vi har fått å nyte på denne jorden.

Man kan være sjelelig nær uten å være fysisk intim

Vår kultur får det mange ganger til å virke som at romantisk kjærlighet er det eneste stedet man kan være ekte nær og intim.  Det er fordi mange setter likhetstegn mellom fysisk nærhet og sjelelig nærhet.

Men man kan være fysisk intim uten å være sjelelig nær (f.eks. one night stand). Og man kan være sjelelig nær uten å være fysisk intim (gode vennskap).

Be om gode vennskap

Dersom du er ensom og skulle ønske du hadde gode venner, men ikke har det, begynn å be Gud om at han skal gi deg venner.

Jeg skal ikke gi noe løfte om at vennene vil rase ned i hodet på deg med en gang. Men jeg tror Gud vil være med deg og hjelpe deg å finne venner som du kan gjøre gøy ting sammen med, som kan le med deg i gode tider, og gråte med deg i vonde tider, som du kan ha gode samtaler med, som kan slipe deg og utfordre deg, som kan ha en god påvirkning på livet ditt, og som du også du kan være noen for.

Jeg hadde selv flere ensomme år. Og det var grusomt. Men jeg vil aldri glemme at Gud svarte bønnen min og ga meg gode vennskap.

Hvis dette gjelder deg også, be gjerne denne bønnen: 

Gud, du ser jeg er ensom.

Hjelp meg.

Vær hos meg.

Og gi meg gode venner som jeg kan ha glede av og som kan ha glede av meg.

Amen

 

Brimstone Creative / Lightstock

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.