Vær bevisst på hvem du følger, og hvem som følger deg

Vær bevisst på hvem du følger, og hvem som følger deg

- Hvilke personer har innflytelse i ditt liv?

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Daniel Aarsland er 21 år gammel og kommer fra Nærbø.

Det er ingen tvil om at vi alle har sett opp til eller ser opp til personer i våre liv. Det kan være alt fra en god venn, til ungdomslederen, familiemedlem eller kjendiser. Men hva forteller Bibelen oss om det å være forbilde?

I 1 Timoteus 4,12 forteller Paulus til sin lærling Timoteus: «La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet.»

Paulus skriver her til sin lærling Timoteus at han skal være et forbilde i ord og livsførsel (handling), i kjærlighet, tro og renhet. Timoteus var ung, men det hadde ikke det noe å si fordi han var så fokusert på den oppgaven han hadde fått – å gi videre det han allerede hadde fått.

Vil ta bolig i oss

I min oppvekst har fotball alltid vært i høysetet, og da spesielt Liverpool Football Club. Min desidert største favorittspiller var og er Steven Gerrard, som ene og alene bar hele klubben på sine skuldre i over et tiår. Jeg husker når vi var ute for å spille fotball selv på banen, hvordan jeg tok etter Steven Gerrard fordi jeg så opp til ham – skuddene, teknikken, taklingene og frisparkene!

Kristenlivet handler altså ikke om hva jeg kan få til i min egen kraft – men at Jesus har tatt bolig i meg og lever det kristne livet i og gjennom meg.

Steven Gerrard var en jeg så opp til på avstand, men Jesus er ikke en helt som ønsker at du og jeg skal se på ham fra avstand – han ønsker å ta bolig i oss og leve i og gjennom oss!

Paulus oppsummerer det hele i Galaterne 2,20 der han skriver dette: «Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg.»  Kristenlivet handler altså ikke om hva jeg kan få til i min egen kraft – men at Jesus har tatt bolig i meg og lever det kristne livet i og gjennom meg. Kristenlivet må leves i hvileposisjon, og ikke i en strevende posisjon som gjør oss utslitt.

Når vi lever det kristne livet ut fra hvileposisjon, så har vi overskudd til å kunne gjøre det Jesus ønsker, fordi vi er fylt med Hans kraft som bor i oss.

Mentor og forbilde

Jeg husker for to år siden da jeg kom til menigheten jeg er en del av nå. Jeg hadde hørt om menigheten gjennom en kompis og tenkte litt på eget initiativ å gi den en sjanse.

Da jeg kom dit ble jeg møtt av en av lederne på en måte jeg aldri har opplevd tidligere. Jeg kjente ikke personen, men visste hvem han var, og han dro meg med ut for å spandere kinesisk mat etter gudstjenesten. Han viste at han brydde seg om meg, hadde tro på meg og jeg har nå vært så heldig å ha denne personen som min leder, mentor og forbilde de siste to årene.

På samme måte som du og jeg ser opp til personer i våre liv, så er det også alltid noen som ser opp til deg og meg. Som troende så tror jeg det er både smart og sunt at vi reflekterer over og blir enda mer bevisst på vår funksjon som forbilder, fordi det påvirker dem som ser opp til oss – enten positivt eller negativt.

Ordspråkene 13,20 sier at «Den som ferdes med de vise, blir vis – men den som omgås dårer, går det ille.»

Vær bevisst

Jeg tror på det å ha sunne forbilder som vi kan se opp til. Samtidig tror jeg på det å reflektere over hvem man lar ha innflytelse i våre liv. Nettopp fordi de vi lar påvirke oss, er de vi blir lik. La oss være bevisst på hvem vi ser opp til og hvem vi bruker mye tid med, og la oss være enda mer bevisste på vår rolle som forbilder og hvordan vi som forbilder handler, snakker og tenker.

La oss leve liv som reflekter Jesu kjærlighet i vår verden, slik at menneskene rundt oss blir nysgjerrige på hva vi er bærere av. På den måten kan enda flere mennesker i vår verden få en smak av Jesu kjærlighet.

Privat

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Daniel Aarsland er 21 år gammel og kommer fra Nærbø.