Livet kan føles litt kjipt når høstmørket sniker seg innpå

Livet kan føles litt kjipt når høstmørket sniker seg innpå

Det frister litt å resignere, se enda en sesong av favorittserien på Netflix. Du trenger noen oppmuntringer.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Vi lengter tilbake til sommeren, klokka er for lengst snudd tilbake en time. Det er høst. 

Mørkt, kaldt og vått. I tillegg begynner det å nærme seg eksamen-/tentamenstid. Det er lett å bli litt deppa. 

Høstdepresjonen

Livet kan føles litt kjipt når høstmørket sniker seg innpå. Man bruker noen ganger ordene høstdepresjon eller vinterdepresjon. Vi mener ikke faktiske depresjoner, det er litt viktig å få frem. For dersom du er deprimert så trenger du hjelp av en psykolog eller av legen din. Det er ikke et nederlag å søke hjelp, det er modig å innse at man ikke klarer alt selv. 

Men – noen ganger er livet litt kjipt, også uten at det ligger psykisk sykdom bak. Sånn er rett og slett bare livet. Kanskje gjør de mørke vinterdagene det litt ekstra tungt, eller kanskje prokrastinering tidlig i høst gir en opphopning av arbeid og pensum som må tas tak i når vi har kommet et stykke over halvveis i semesteret. 

Det frister litt å bare gi opp. Resignere, og se enda en sesong av favorittserien din på Netflix. 

Det er fortsatt håp. Det er det heldigvis alltid. 

Oppmuntringer

1 Hva har Gud tenkt om dette?

Bibelen er stappfull av oppmuntringer til hvile, og at vi skal legge bekymringene våre på Gud.

Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus. (Fil 4, 6-7) 

Men – det står også flere steder at vi skal gjøre vårt beste, og at vi ikke skal sløse bort tiden vår. I verset under oppmuntres vi til å gjøre alt helhjertet.

Alt arbeid skal dere gjøre helhjertet, for det er Herren og ikke mennesker dere tjener. Kol 3, 23

Det betyr ikke at Gud sitter og er skuffet hver gang vi ikke fikk 6-er på en prøve. Og heller ikke at vi skal gjøre alle rundt oss til lags hele tiden. Men – vi blir oppfordret til å se på alt vi gjør som en mulighet til å ære Gud, ved å prøve så godt vi kan.

2 Kos deg litt i hverdagen

Selv om dagene kan være travle, er det veldig viktig å sette av tid til å roe ned. Vi trenger hvile, og vi trenger å ha det litt hyggelig. Tenn lys, sett på oppmuntrende musikk – og bare nyt livet. 

3 Utnytt nevrologien

Mørket kan gjøre det vanskeligere for kroppen å følge helt med på hvor man er i døgnet. Derfor er det ekstra viktig å være litt streng med seg selv om vinteren. Dette er kanskje en gylden mulighet til å ta med seg noen av punktene i Perfekt Oktober?

Kutt ut skjermbruken en stund før leggetid, og prøv å stå opp til samme tid. Slå på alt lyset når du står opp – det stimulerer hjernen din til å våkne skikkelig. Ikke lev i mørket. 

4 Det er snart jul

De ekstra tunge morgenene eller trøtte kveldene, kan du minne deg selv på at neste ferie, det er juleferien.

Litt juleglede i hverdagen kan endre innstillingen ganske raskt. Så for hver dag som blir kortere med mindre dagslys, så kan du tenke at du er enda en dag nermere jul. 

 

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.