Når kristent arbeid blir et slit

Når kristent arbeid blir et slit

Mange ledere har nok følt på utbrenthet før, og har egentlig bare hatt lyst til å ta det litt med ro. Hva skal man prioritere?

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble opprinnelig publisert 18/11/2021.

Å bidra i kirken kan ofte være både givende og gøy, og man kan se både andre og seg selv bli forandret som menneske, ja, kanskje til og med forvandlet.

For noen er det kanskje «alltid» sånn, men av og til har nok mange en følelse av å møte veggen. Den følelsen kommer krypende når oppgavene begynner å ta mer fra deg enn det gir tilbake.

Målet med frivillige verv er ikke å slite deg ut. Det er at du skal tjene andre mennesker, selv vokse i troen og tilliten til Gud, og se det samme skje med mennesker rundt deg.

Tjenersinn

Etter at Jesus og disiplene hadde delt det siste måltidet sammen, begynte disiplene seg imellom å diskutere hvem av dem som var den største.

I Lukas 22 leser vi at Jesus forklarer dem at den største skal være som den yngste, og at lederen skal være som en tjener. Jesus sier at han selv er som en tjener blant dem.

Vi skal altså tjene hverandre, men hvordan?

Noen ganger føler jeg at jeg ikke klarer å tjene menneskene rundt meg, jeg vil gjerne, men kroppen sier nei. Skal man presse seg gjennom oppgavene uke på uke når det bare føles ut som et strev?

La meg dele noen av mine tanker.

Er det greit å ta en pause?

Gud er den som kjenner deg aller best, så kommer du selv trolig på en god andreplass. Jeg tror ikke Gud ønsker å slite deg ut.

Faktumet er at vi alle trenger hvile.

Gud har tross alt satt av en hel dag for oss til nettopp det. Likevel er det nok sånn at mange trenger mer enn en søndag for å få tilbake gnisten og motivasjonen.

Det er lov å være sliten.

I mine år som leder i ungdomsarbeid hadde jeg en regel som sa at jeg prioriterte bedehuset foran eventuelle andre ting jeg ble invitert til, som krasjet i tidspunkt. Jeg tror at jeg fikk mye godt ut av det.

Samtidig tror jeg det noen ganger kan være fint å dra i en bursdag, og at man også der kan få mulighet til å tjene andre mennesker. Kanskje kan man komme tilbake til kirken med en ny giv neste gang.

Husk: det er lov å være sliten. Etter lange uker på videregående, hendte det ofte at jeg var ganske sliten og trøtt. Da fristet det ikke alltid like mye å traske bort til bedehuset og pøse på med det siste jeg hadde av krefter, men desto mer behagelig var det å komme hjem og legge seg den kvelden.

Jesus rådet også disiplene om å ta pauser.

Og han sa til dem: «Kom med meg til et øde sted hvor vi kan være alene, og hvil dere litt!» For det var så mange som kom og gikk at de ikke fikk tid til å spise engang.
Markus 6,31

Du er altså ikke den eneste som er litt sliten av og til, disiplene trengte også hvile.

Finn balansen

Jeg tror det er viktig å finne en balanse. Ikke ta på deg for mye ansvar, men en passelig mengde slik at du klarer å holde innsatsen oppe over lengre tid.

Noen ganger kan det være forfriskende å dra på en gudstjeneste der du selv ikke har noen oppgave, men bare kan få lov til å sitte i ro og følge med. Lytt til talen og syng med i lovsangen.

Ikke glem å ha blikket på Jesus, troens opphavsmann og fullender, uansett hva du gjør.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble opprinnelig publisert 18/11/2021.