Gjør ting fortere

Gjør ting fortere

Ikke la ferien bli en hvilepute, men en ladestasjon.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

I går skrev jeg om å gjøre ting saktere. I dag er det plutselig det stikk motsatte. Når skal jeg bestemme meg?

Du har antakeligvis hørt at man ikke skal la mobilen stå i laderen når batteriet allerede er fullt, og at den bærbare pc-en ikke bør stå med tilkobling til strøm hele tida. De som har peiling på det sier at det kan skade batteriet.

Slik kan det også bli med ferien – dersom ferien skaper en passivitet som blir værende også når de normale hverdagene er tilbake.

Ulikt utgangspunkt

Det er vanskelig å gi råd som passer for alle. Vi reagerer ulikt på de samme beskjedene. Noen blir motivert av det samme som andre blir demotivert av. Når en fotballspiller blir byttet ut, blir noen bare skuffet, mens andre får desto større indre motivasjon til å jobbe hardere, og komme enda sterkere tilbake.

Ikke la laderen stå i for lenge.

Derfor trenger jeg kanskje to saker på å få fram det jeg vil, og for å sette i gang noen tankeprosesser.

Jesu åk

En av mine favorittekster i Bibelen finner vi i Matteus 11.

Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.» (Matteus 11,28-30)

Jesus inviterer oss her til å finne hvile, som jeg skrev om i går. Han tilbyr oss hans åk – som er et redskap man kan ta over skuldrene for å fordele vekt, hvis man bærer noe tungt.

Man trenger ikke et åk hvis man ikke skal gjøre noe – åket er til arbeid.

Dette er det jeg tror:

Noen trenger en pustepause, en ferie der man kan slappe av og koble av. Samtidig trenger noen kanskje en ny utfordring, en oppgave – rett og slett noe å gjøre. Vi må stadig være på utkikk etter to ulike fallgruver:

Den ene er å bli for passiv.

Den andre er å bli for aktiv.

Bruk den ledige tida du har

Dersom du kjenner med deg selv at du har blitt litt passiv, prøv å bruke den tida du har til noe verdifullt. Kanskje er det noe du lenge har ønsket å prøve, lære deg eller besøke, men som aldri har blitt noe av? Da er det kanskje nå du har muligheten. Gjør det raskt, før forholdene forandrer seg og muligheten forsvinner.

Ikke la sommeren gå forbi uten å bruke den til noe godt. Kjapp deg, så du rekker det du vil.

Ikke la laderen stå i for lenge.

Chris Robert

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.