Fristelser

Fristelser

Viljen er like fantastisk som en muskel, den vokser når du bruker den. Du kan øve deg i å stå imot fristelser.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.

Fristelser kommer fra innsiden av oss selv står det i Jakob 1:14: Alle blir fristet av sitt eget begjær, som lokker og drar.

Forrige måned skrev Kristin om misunnelse. Om hvordan den begrenser, skaper vonde tanker og hindrer deg å leve livet Gud har kalt deg til. Misunnelse er en stor greie blant jenter. En fristelse vi ofte møter. Vi vil så gjerne ha det de andre har. Enten det gjelder klær, oppførsel, karakterer eller gutter. Men heldigvis – en fristelse går det faktisk an å motstå!

Har du lyst har du ikke nødvendigvis lov

Lyst til, og lov til er ikke det samme. Tvert imot noen ganger.

Vi er slik at vi gjerne vil løfte oss selv opp om frem. Selv om det betyr å tråkke noen andre ned. Det kan kjennes veldig godt der og da, men ettersmaken er bitter. Har du misunt venninnen din fordi hun alltid får mye mer oppmerksomhet fra guttene, eller fordi du syns hun er så mye flinkere enn deg – vet du nok også at det ødelegger mer enn det gjør godt.

Du kjenner selv best til dine fristelser. De opptrer i mange ulike former og varianter. Å baktale, å lyve, å misunne, å ikke stole på Gud, å skylde på andre – kan være  noen av dem.
Så hvordan kan vi klare å motstå dem? Vi kan bruke viljen. Vi kan si nei. Hvorfor vi skal stå imot er litt mer komplisert.

Drivstoff

En god regel for å klare å endre på noe, er å ha motivasjon i bunn. Motivasjonen fungerer på oss, som drivstoff gjør på et kjøretøy. Uten drivstoff kommer man ingen vei med kjøretøyet, selv om man vet veldig godt hvordan det fungerer.

Motivasjon

Så fort en fristelse får et ”ja”, begynner den å vokse. Den ene fristelsen fører raskt til den andre. Fortere går det, og lettere blir det å si ja. Eller sagt på en annen måte: det blir vanskeligere å si nei. Det blir som en rullende snøball som vokser i både størrelse, tyngde, kraft og fart.

Men om man sier nei er det du som bestemmer over fristelsen; ikke den over deg. Da er du sjefen. Og husk: det er viljen du må bruke til å si nei. Og viljen er like fantastisk som en muskel – den vokser når du bruker den. Det betyr at det blir lettere, litt etter litt, å takke nei til fristelsene du møter.

En annen stor motivasjon er at når vi klarer å motstå fristelser så er vi med på å bringe Guds rike til jorden. Slik Gud hadde tenkt det skulle være. Hver gang du velger ”nei, jeg vil ikke baktale” er det en stor seier. 

Fem tips

 

1 Bønn:

Be om hjelp til å oppdage fristelser og kraft til å velge riktig.

2 Bevissthet:

Tenk deg om hva som ofte frister deg. Bevissthet gjør det enklere å oppdage når fristelsene kommer.

3 Ta en beslutning:

Bestem deg før situasjoner oppstår. Vil jeg baktale? Vil jeg misunne? Vil jeg la vær å stole på Gud? Det vil gjøre det enklere å velge det du egentlig ønsker, når du kommer i vanskelige situasjoner.

4 Stå i kampen:

Vær klar over at det ofte er en tidkrevende kamp å stå imot fristelser.

5 Snakk med venninner:

Sammen er vi sterke. Vertfall sterkere. Kanskje du og venninnene dine kan bli enige om en enkelt fristelse dere vil kjempe imot, sammen?

Salig er det mennesket som holder ut i fristelser. For når han har stått sin prøve, skal han få livets seierskrans, som Gud har lovet dem som elsker ham. (Jakobs brev 1:12)

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.