– Jeg søkte tilfredsstillelse fra orgasme selv om jeg ofte kjente på tomhet, selvforakt og anger etterpå

– Jeg søkte tilfredsstillelse fra orgasme selv om jeg ofte kjente på tomhet, selvforakt og anger etterpå

Er det mulig å slutte med onani?

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk på iTro.

Onani er også et større problem for jenter enn man ofte er klar over. Selv om denne saken baserer seg på den mannlige artikkelforfatterens erfaring, kan likevel noe være gjenkjennelig for jenter.

Se for deg en virkelighetsflukt bort fra alt som stresser og tynger. En gratis og lett tilgjengelig tilfredsstillelse. Du har det med deg overalt hvor du går. Høres det ikke deilig ut?

Nå skulle jeg ønske at jeg tenkte på tid med Gud, men det gjør jeg ikke. Jeg tenker på onani. Som jeg selv var mer eller mindre avhengig av over en periode, og praktiserte mange ganger ukentlig.

Før du leser videre vil jeg bare presisere at dette er mine erfaringer, og ikke nødvendigvis noe alle kristne vil kjenne seg igjen i. For meg ble onani en virkelighetsflukt som ofte erstattet min søken etter Gud når jeg hadde det kjipt. Derfor måtte jeg gjøre noe med det.

Onani behøver ikke være galt i seg selv, men det er likevel ikke alltid uproblematisk.

Det er bare jeg som runker

Lenge trodde jeg at jeg var den eneste kristne som slet med onani. Hver gang noen nevnte fra talerstolen at vi skulle bekjenne våre synder, var det onani jeg tenkte på. Selv opplevde jeg det som mitt største og mest tyngende problem.

Jeg fortalte det ikke til noen og tenkte jeg måtte ordne opp i det selv. Noe jeg ikke klarte.

Onani og skam

Å onanere føltes godt. En kort stund. Så kom skamfølelsen sigende over meg.

Jeg følte meg også tidvis hyklersk. Som ungdomsleder har jeg ved enkelte anledninger snakket i kirka om å unngå fristelse, og gått hjem etterpå og tilfredsstilt meg selv.

Paulus skriver «Nei jeg kjemper mot meg selv og tvinger kroppen til å lystre, for at ikke jeg som har forkynt for andre, selv skal komme til kort». (1.Kor 9,27) Her hadde jeg kommet til kort.

Jaget etter kortvarig nytelse ble større enn de vonde følelsene jeg kjente etterpå.

Likevel ble jaget etter kortvarig nytelse større enn de vonde følelsene jeg kjente etterpå, som varte mye lenger. Det ble vanskelig å vite hva jeg skulle gjøre med det, men jeg ønsket å holde det skjult.

«Det er ikke så farlig»

Etter flere år tok jeg endelig motet til meg og bekjente det for noen voksne jeg hadde tillit til. Selv om jeg ba til Gud om tilgivelse og hjelp, var det likevel godt å sette ord på det til mennesker.

Responsen jeg fikk var at Bibelen ikke sier noe direkte om onani, og at det i seg selv ikke er en synd. Og hvis jeg ikke så på porno var det ingenting å bekymre seg for. Å kjenne på følelsene var helt naturlig, og det indikerte at «fruktbarhets-systemet» fungerte.

Det var godt å høre. De avdramatiserte situasjonen, og ga meg frimodighet på at onani i seg selv ikke er en vesentlig synd, ettersom Bibelen ikke omtaler dette direkte. Jeg opplevde ikke lenger skyldfølelsen like tyngende som tidligere.

Men for meg virket det likevel litt mot sin hensikt. Jeg som ville bli fri fra min «avhengighet», fikk heller godkjennelse til å fortsette og praktisere det. Onani hadde fått for stor plass i livet mitt.

Hvis man for eksempel sliter med gaming-avhengighet, hjelper det lite å høre at det ikke står noe direkte om gaming i Bibelen (naturlig nok), og at man dermed bare kan fortsette å game.

Midlertidig tilfredsstillelse

Vi overvurderer verdien av øyeblikk, og undervurderer verdien av prosess. Vi søker gleden i midlertidig tilfredsstillelse og lykkefølelse, og velger det over langvarig frihet.

Jeg søkte tidvis tilfredsstillelse fra orgasme selv om jeg ofte kjente på tomhet, selvforakt og anger etterpå. Jeg valgte det ofte istedenfor å søke Gud.

Vi søker gleden i midlertidig tilfredsstillelse, og velger det over langvarig frihet.

Fristelser og seksuelle følelser kjenner vi alle på, men spørsmålet er hvordan vi handler på dem. Hvilke konsekvenser kan det få? Bibelen snakker mye om begjær og seksuelle fristelser, så hvorfor skal ikke dette også gjelde onani?

Sex er ment å binde sammen én mann og én kvinne i felles nytelse i ekteskapet, og den egentlige hensikten var ikke egen tilfredsstillelse. Ved onani tar man seksuallivet ut av sin opprinnelige gode og gudgitte sammenheng.

Hvordan bli fri?

Etter en lang prosess er jeg ikke lenger bundet av onani på samme måte som før, og det er nå rundt ett år siden jeg onanerte sist. Følelsen av å la være – varig frihet – er så mye deiligere enn orgasmen i ny og ne.

Hvis du også ønsker å bli fri fra onani, ønsker jeg å gi noen veiledende tips som kanskje kan hjelpe deg på veien:

1.  Husk at du ikke er alene

Lenge trodde jeg at jeg var den eneste kristne som slet med dette. Statistikk viser at 57% av 18-24-åringer onanerer ukentlig, og 95% av amerikanske menn innrømmer at de onanerer. Onani er noe de aller fleste gutter erfarer.

2. Bekjenn det for noen

Det var virkelig skummelt å sette ord på det første gangen, men også befriende og nødvendig. Å slutte alene var i hvert fall helt umulig for meg. Det er stor kraft i å bekjenne synd for Gud og andre kristne. (Les gjerne Efeserne 5, 8-17).

3. Bli ansvarliggjort

Når du først har bekjent det for en du har tillit til, må du bli ansvarliggjort. Du må si ifra når (og gjerne før) du faller, selv om det er ubehagelig. For meg var det først da jeg fikk kjæreste, og bekjente det henne, at det ble enklere. Selv om det var ganske flaut.

4. Fyll tiden med noe meningsfylt

Etter hvert gjenkjenner du de tidspunktene du ofte er svak for å onanere, og da er det lurt å være føre var. Ikke gi onanien for mye oppmerksomhet heller, fordi det du gir oppmerksomhet forsterkes. Prøv å la tankene være opptatt av andre ting. Oppsøk et kristent fellesskap (2. Tim 2,22), spill frisbeegolf, sett sammen et puslespill, dra på fisketur eller dyrk andre sunne interesser.

5. Gjenopprett intimiteten med Gud

Å slutte med avhengigheten handler ikke først og fremst om det du går glipp av, men alt du får. Fokuser på å komme nærmere Gud istedenfor å fokusere på alle gangene du feiler.

Guds nåde er større enn onani. Han ønsker en nær relasjon til oss, og ønsker ikke at sine barn skal være bundet. Jesus tok vår synd og skam på korset.

Kampen er ikke over enda

Frihet fra onani betyr ikke nødvendigvis å slutte helt med det, slik jeg valgte å gjøre, men at det ikke lenger har makt over en.

Og så er det ikke slik at seksuelle fristelser ikke lenger er en kamp jeg må kjempe. Nå som jeg har kjæreste bringer det med seg nye utfordringer med å holde de grensene vi tror Gud ønsker for oss før vi er gift, noe som kanskje er enda vanskeligere. Men det er et annet kapittel.

Lykke til, jeg heier på deg!

Hvis du har flere spørsmål knyttet til onani kan du for eksempel sjekke ut denne linken hos guttogjente.no.

Keagan Henman / Unsplash

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk på iTro.

Onani er også et større problem for jenter enn man ofte er klar over. Selv om denne saken baserer seg på den mannlige artikkelforfatterens erfaring, kan likevel noe være gjenkjennelig for jenter.