Den hellige ånd utgjør den store forskjellen

Den hellige ånd utgjør den store forskjellen

Hver kristen er kalt til å være et vitne, og det kan vi være ved å fortelle om hva Jesus betyr for våre liv gjennom våre ord og våre handlinger, skriver Jarle Thingbø i søndagens andakt.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.

Joh 15,26-27

Når talsmannen kommer, han som jeg skal sende dere fra Far, sannhetens Ånd som går ut fra Far, da skal han vitne om meg. Men også dere skal vitne, for dere har vært hos meg fra begynnelsen av.

Se for deg noen små barn som leker hjemme i stua, plutselig så ser de at foreldrene er på vei ut og spør dem:

“Hva skal dere? Skal dere gå?”

“Ja”

“Kan vi få lov til å være med?”

“Nei, ikke nå”

“Men, hvem skal være hos oss da?”

Talsmannen kommer

Dette bildet kan si oss noe om hvordan disiplene kanskje opplevde det når Jesus hadde sin avskjedstale til dem på skjærtorsdag. De hadde vært sammen med Jesus i tre år, og plutselig skulle Jesus forlate dem. Det er forståelig at disiplene ble lei seg og bekymra. Men Jesus hadde sagt at han ikke skulle la dem være igjen som foreldreløse barn (Joh 14,18). Så hvem skulle være hos dem når han skulle gå bort?

Jo, det var talsmannen. Og talsmannen er et av mange ord som blir brukt om Den Hellige Ånd i Bibelen. Den Hellige Ånd skulle komme og vitne om Jesus, som er veien, sannheten og livet (Joh 14,6). Den får betegnelsen sannhetens Ånd, noe som sier oss at budskapet Ånden formidler er sannhet, og den vil lede mennesker til sannheten. Ånden skal være en trøster, hjelper, forsvarer, formaner og en som skal overbevise mennesker om at Jesus er sannheten.

Den store forskjellen

Jeg har noen ganger ønsket at jeg fikk oppleve Jesus fysisk da han gikk her på jorda, det hadde nok gjort meg mer frimodig, har jeg tenkt. Men en klok lærer gjorde meg oppmerksom på hvordan disiplene forstod lite og hadde lite frimodighet da Jesus gikk sammen med dem. Mens etter pinse fikk de stor frimodighet til å vitne om Jesus, og de fryktet ikke forfølgelse eller døden.

Det var Den Hellige Ånd som utgjorde den store forskjellen. Dermed fikk de se at det faktisk var godt for dem at Jesus måtte reise opp til Faderen, og at Den Hellige Ånd kom til dem. Vi har også fått Den Hellige Ånd, og vi skal få være vitner på samme måte som disiplene var og gi dette videre til mennesker rundt oss.

Ikke eksperter

Jeg er veldig glad for at det ikke står “også dere skal være eksperter”. For når en er vitne i en rettsak, kreves det ikke at en er ekspert. Som et vitne skal en bekrefte hva en har sett eller hørt eller opplevd. På samme måte trenger ikke vi kristne å være eksperter på alt som har med den kristne tro å gjøre. Vi skal fortelle hva vi har hørt, sett og opplevd sammen med Jesus og hva han har gjort for oss. Et eksempel på hvordan det kan se ut er når den samaritanske kvinnen vitner etter møte sitt med Jesus “Kom å se en mann som har fortalt meg alt det jeg har gjort! Han skulle vel ikke være Messias?” (Joh 4,29).

Hver kristen er kalt til å være et vitne, og det kan vi være ved å fortelle om hva Jesus betyr for våre liv gjennom våre ord og våre handlinger. Jesus ønsker å bruke deg og meg, sammen med Den Hellige Ånd for vise hvem Jesus er, nemlig Veien, Sannheten og Livet.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.