Å si ifra

Å si ifra

Hvordan refse våre nære venner på en kjærlig måte?


Spørsmål:

Hvordan forholde seg til nære venner som kaller seg kristne, men som lever og nyter av alt verden har å tilby? (Som snakker om sex og alkohol som noe selvsagt som alle har rett til nyte?) «Jeg er ikke SÅ kristen som du» sier de ofte! Eller at vi bare er uenige i noen ting når det gjelder sex før ekteskap og f.eks festing og banning. Hvordan bør man forholde seg til dette? Bør man si i fra? Isåfall, hvordan? Bibelen snakker mye om å ta bjelken fra ditt eget øye før du ser etter flisen i din nestes øye… Gjelder det også her? Jeg tror Jesus ville sagt i fra! Vi kan også lese om at Gud refser mennesker, fordi han elsker dem.. Bør vi også gjøre det med våre venner som lever i en «slow fade»? Det er jo tross alt en evighet det er snakk om her.. Men hvordan refse våre nære venner på en kjærlig måte? Og bør man i det hele tatt refse dem?

Noe av det  mest frustrerende som kristen kan være nettopp det du snakker om her, at du føler det er en avstand mellom Guds ord og hvordan venner lever livene sine. Det at du er bekymret er først og fremst en positiv ting. Det viser at du bryr deg om disse vennene, og at det er viktig for deg at de kommer til Himmelen. Du er glad i dem! Derfor er det kanskje ekstra vondt når de man er nær kan se ut til å være i ”faresonen” av kristendommen. De vet kanskje hva som er riktig i følge Bibelen, men velger å ikke forholde seg til det.

Spørsmål og svar:

Lurer du på noe? Send inn spørsmålet ditt tiliTro@nlm.no,eller påfacebooksida vår.Eller kanskje finner du svar iSpørsmål og Svar-spalten vår.

Det kan være  lett å gå i forsvarsposisjon når man blir konfrontert med hvordan man lever livet sitt. En forsvarsmekanisme kan være å beskylde den andre personen for å være dømmende. Da tror jeg det er utrolig viktig å gå fram på riktig måte med de tankene du har på hjertet.

Det er viktig å være åpen på egne feil og mangler

Du må få  fram at du sier det du sier fordi du er glad i vedkommende, og fordi du ønsker å gi personen det beste her i livet. Det er også viktig å være åpen på egne feil og mangler. Ved å fortelle om situasjoner der man selv har gått på tryne i forhold til Gud, viser du at du selv ser dine egne mangler, og at også du har noe du må jobbe med.

Samtidig, når du  havner i situasjoner der temaene du presenterer i spørsmålet kommer opp, er det lov å utfordre den du snakker med i forhold til Guds ord. Spør hvordan de mener at en ”SÅ kristen er”, og hva som skiller en slik kristen fra det de mener er sin måte å være kristen på (ja, for finnes det egentlig flere måter, 1. Joh 5,12?). Spør hvordan relasjonen deres er til Gud (for å være kristen er jo en relasjon til Gud!), og hva de tenker om å leve nær Gud.

Folk liker generelt dårlig å få meninger presset inn i livene deres

Folk liker generelt  dårlig å få meninger presset inn i livene deres. Men gjennom refleksjon kan man i alle fall få tenkt seg litt om, slik at det man mener ikke bare er tatt ut av ingen ting. Dette gjelder alle kristne. Og det vi skal måle livene opp mot er Bibelen, for det er den som er grunnlaget for troen vår.

Apropo Bibelen, så  tror jeg den er et viktig stikkord i en situasjon som denne. Det som skaper tro hos et menneske er ikke følelser, en sterk historie eller slike ting. Det som skaper tro i et menneskehjerte erGuds ord (Rom 10,17). Derfor vil det være avgjørende at disse vennene dine blir kjent med Guds ord, for det er bare det som kan føre oss nær til Gud.

Jesus var tydelig og kjærlig på samme tid

Og det er  bare nært til Gud vi får lyst til å leve for han, og ønsker å ta de valgene som Gud gjennom Bibelen har vist oss er de beste for oss.

Jeg synes du  har et veldig godt poeng i det du sier at du tror Jesus ville sagt ifra. Vi har veldig mye å lære av hvordan han møtte mennesker, så en god forberedelse til hvordan man kan møte ulike utfordringer er å lese i Bibelen og lære av Jesus. Han var en god samtalepartner og venn. Han var tydelig og kjærlig på samme tid. Ha Jesus som eksempel, be mye, les deg opp, vis kjærlighet, og vær frimodig!

Lykke til! 

 

Ill.foto:  © Kitty – Fotolia.com