Skal kristne bry seg om miljøet?

Skal kristne bry seg om miljøet?

Før tenkte jeg at det å bry seg om miljøet ikke er så viktig for oss kristne. Nå har det gått opp for meg at vi har et like stort ansvar, om ikke større.

Leder

Denne lederen er skrevet av Lars Åge Barreth Stavran, journalist i iTro.

Saken ble første gang publisert 15. april 2019.

Jeg har flere ganger tatt meg selv i å bli passiv i møte med folk som er opptatt av å være miljøvennlige. «Miljøet er vel ikke så viktig for meg som er kristen», har jeg tenkt.

Å være med i lovsangsbandet, hjelpe til som leder på leir, eller å drive med misjon virker mer meningsfylt enn å sortere søppel, skru ned temperaturen i leiligheten, eller å bruke handlenett i stedet for plastpose i butikken.

Men i det siste har jeg blitt overbevist om at vi som er kristne har et like stort, om ikke større ansvar for å ta vare på kloden vår, enn andre mennesker.

Konsekvensene

Det kan være lett å glemme konsekvensene av global oppvarming. Ofte er det de som har de dårligste husene og minst mat som blir hardest rammet av klimaendringene. I Norge har vi nok ressurser til å bygge oss opp igjen etter uvær og flom. Andre steder i verden står de helt alene når katastrofen inntreffer.

Når vi som bor i den rike delen av verden bruker så stor del av verdens ressurser blir det ikke nok til alle. Store temperaturforskjeller, tørke og flom fører til at bønder ikke får produsert nok mat.

«Og Gud sa: Se, jeg har gitt dere alle planter som sår seg over hele jorden, og hvert tre med frukt som setter frø. Det skal være føde for dere.» (1 Mos 1, 11)

Vis barmhjertighet

I Bibelen står det at vi mennesker satt til å ta vare på jorden og alt som fyller den. Det å ta vare på jorden er med på å gi Gud ære. Jeg tror at Gud ønsker at alle skal nyte godt av de godene han har gitt oss. Vi bør dele på de ressursene vi har.

Vi kan være med å forebygge at familier mister alt de eier.

Jesus snakker ofte om å vise barmhjertighet. Han ber oss om å ta vare på de fattige og svake. Kanskje det er dette vi må ha i bakhodet når vi gjennomfører våre små klimavennlige tiltak. Vi kan være med å forebygge at familier mister alt de eier.

Hva med flyreiser?

Basert på det Bibelen og Jesus sier så høres det kanskje enkelt ut å bare skulle leve mer miljøvennlig. Men noen ganger ender man i vanskelige situasjoner. Flyreiser er for eksempelt svært negativt for miljøet, men jeg tror ikke vi kan slutte å ta fly av den grunn.

Det å reise til andre land for å fortelle om Jesus innebærer jo ofte flyreiser, og da er jo flyturen virkelig verdt det. Det er jo tross alt verdens beste budskap som er med på reisen.

Likevel har ikke de fleste av oss så gode grunner til å fly. Vi flyr gjerne i forbindelse med langhelger til London eller Paris. Og kanskje er det da verdt å stille spørsmålet om hvor mange av de som egentlig er nødvendig i løpet av et år?

John Olav Selstø

Leder

Denne lederen er skrevet av Lars Åge Barreth Stavran, journalist i iTro.

Saken ble første gang publisert 15. april 2019.