Onde ånder, djevler og demoner er «in» i oktober

Onde ånder, djevler og demoner er «in» i oktober

Hvordan skal kristne forholde seg til Halloween?

Halloween

På Halloween fokuseres det mye på onde ånder og mørke åndskrefter.

Halloween nærmer seg. Selv om ting blir litt annerledes i år, er mye det samme. Alle barna gleder seg til godteri mens hjem dekoreres med spøkelser og skjeletter. Noen kler seg ut som djevler og hekser, noen ser på skrekkfilmer om det paranormale, noen søker ånder ved å spille ouija-brett, mens noen spiser gresskarsuppe…

Hvordan skal man som kristen forholdes seg til denne «høytiden» som fokuserer på de mørke åndene?

Vi har spurt Tommy Davidsson, førsteamanuensis og faglig leder ved Høyskolen for ledelse og teologi, hva han tenker om Halloween.

Tror kristne på spøkelser?

– For mange er dette åndefokuset bare fantasi, men tror kristne at spøkelser faktisk finnes?

De fleste kristne har et større verdensbilde enn det materialistiske vi kan se, og tror at onde og gode ånder finnes. Dersom man tror på Gud er det ikke vanskelig å tro på de andre åndelige vesenene som blir presentert i Bibelen, sier Davidsson.

Han forteller at det gjennom hele bibelen er fortellinger om onde ånder, både i det gamle og det nye testamentet. At det åndelige og materialistiske overlapper er en del av verdensbildet, og har vært det gjennom hele historien.

Frykte ånder?

Onde ånder og andre overnaturlige vesener fremstilles i populærkulturen som skumle og fryktinngytende. Men de som ikke tror på det overnaturlige kan trøste seg med at det kun er fantasi.

– Hvis vi som kristne faktisk tror på åndevesener, bør vi da frykte?

– Frykte, nei, Bibelen sier at Han som er i oss er større. Men Bibelen advarer tydelig mot å oppsøke spirituelle krefter. Det er naivt å tro at man ikke kan berøres hvis man for eksempel er med og spiller spirituelle spill der man tilkaller ånder. Hvis vi ikke kunne blitt påvirket, ville ikke Bibelen vært så tydelig på at man ikke skal involvere seg i det.

På den andre siden forteller han at det også finnes folk som skal åndeliggjøre alt som ikke nødvendigvis er noe åndelig. Det kan skape unødvendig mye frykt. Å kle seg ut i kostymer, og delta på Halloween-fester er ikke det samme som å aktivt oppsøke ånder.

Søk det oppbyggelige

Likevel syns han det er litt unødvendig å  fokusere så mye på det mørke.

– Alt vi gjør former oss; det vi leser, ser på, hvem vi er sammen med. Mater vi oss med mye dystert, mørkt og skummelt, vil det forme tankene, og kan føre til frykt og tunge tanker. I flere sammenhenger stiller vi ofte spørsmålet: «Hvor langt kan jeg strekke strikken uten å synde?» Det er feil spørsmål. Vil vi ikke heller gjøre noe positivt og oppbyggelig isteden?

«Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det!» – Fil 4,8

Kreative initiativ

Når det gjelder Halloween-feiring mener kristne ulikt, og det er ikke nødvendigvis noen fasit.

– Selv skjønner jeg at det kan være vanskelig som kristen å ikke bli med på Halloween-feiringer. Det er klart at man ønsker å være med på det som skjer! Men hvorfor ikke ta initiativ til å gjøre noe hyggelig ut av det?

Hvorfor dekorere med blodige babyer når man kan dekorere med noe annet kreativt?

Han snakker om at som kristne er vi selvfølgelig ikke imot å kle oss ut, samles til fest, spise godteri og ha det gøy. Men hvorfor dekorere med blodige babyer når man kan dekorere med noe annet kreativt? Hvorfor kle seg opp som et lik når man kan kle seg opp som noe morsomt? I for eksempel USA er det vanlig å kle seg opp som hva som helst; som på et karneval.

Annerledes, ikke fordømmende

Davidsson understreker at det er viktig at når vi velger å gjøre ting på en annen måte, må vi ikke bli overlegne ovenfor andre.

– For oss kristne er det kjærligheten til Gud og mennesker som er utgangspunktet, og den driver oss til å opptre annerledes, men uten fordømmelse.

 

Ønsker du å lære mer om Bibelens omtale av onde ånder kan du se The Bible Project sin video om satan og demoner her. 

 

NeONBRAND / Unsplash

Halloween

På Halloween fokuseres det mye på onde ånder og mørke åndskrefter.