Hellig

Hellig

Et stort ord det kan være vanskelig å bli helt klok på.

Leder

Lederen er skrevet av Nils Kåre. Han er redaktør for iTro. Tema for iTro i juli er «Hellig». Dette er også tema på sommerens UL, som starter 29. juli i Kongeparken.

Spør du et lite utvalg mennesker hva deforbinder med ordet «hellig», kan jeg garantere deg ganske mange interessante svar.

Noen tenker kanskje først og fremst på helligdager, og at «hellig» dermed blir det som skaffer dem langhelg og fri fra skolen. Andre vil kanskje tenke på kaffekoppen om morgenen eller Glee-episoden på macen før de legger seg – de faste, deilige tingene man ganske enkeltikke vil være foruten!

Maktsyke prester.  

Andre igjen tenker kanskje at «hellig» er noe selvgode, gjennomkorrupte prester prøver å overbevise samfunnet om at de er, selv om de egentlig bare er opptatt av penger, makt og respekt. Jeg har fortsatt til gode å snakke med noen som faktisk har møtt enslik prest, men tanken om dem lever godt likevel, særlig i tv-serier, filmer og bøker.

Noen forbinder ordet «Hellig» med årets UL, siden de har fått med seg at dette er tema på festivalen denne sommeren. Og i likhet med iTro i juli er «Hellig» også tema på sommerens UL. Så likheten i tema er ikke helt tilfeldig. Og videre i juli får du møte en del folk og temaer du kan bli enda bedre kjent med på sommerens største happening.

Hellig vaskefat med understell. 

«Hellig» finner vi over 1000 ganger i Bibelen, i noen ulike variasjoner. Det vil si nesten én gang per side, og i ganske mange forskjellige sammenhenger. Ofte brukes det om Gud, av og til om mennesker, og én gang om et vaskefat med understell (2 Mos 40,11).

Videre i juli kan du finne ut litt om hva folk flest ser på som hellig. Du kan lese om hva som er hellig i Hollywood, om at livet er hellig og hvorfor en motorsykkelklubb som holder til i en gammel tyskerhule i Oslo har tatt navnet «Holy Riders». Og selvfølgelig kan du lese om hva Bibelen – Den Hellige Skrift – sier om saken.

Hellig kan som sagt være et vanskelig ord å bli helt klok på. Men i løpet av juli tror jeg at jeg kan garantere deg at du hvert fall blir litt klokere på hva det handler om. Og kommer du på UL kan du bli enda klokere!

Håper du har en god sommer, og at vi ses på UL i slutten av måneden!

Foto: Nils Kåre Bøe