Tidenes olympier ble reddet av kristen bok

Tidenes olympier ble reddet av kristen bok

For to år siden tenkte svømmeren Michael Phelps at verden ville vært et bedre sted uten ham. Men en bok han fikk av en venn, endret alt.

«Historien om Michael Phelps må bli en film en dag,» skrev Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen i helga.

Utsagnet hennes kom i kjølvannet av den amerikanske svømmerens 5. gull i løpet av en ukes tid i Rio-OL, noe som gjør Phelps til tidenes olympier, med 23 OL-gull totalt – 14 gull foran nummer 2 på lista!

Artikkelen fortsetter under videoen

Anbefalt video: Se den 15 min lange dokumentaren The Evolution of Michael Phelps

En mørk identitetskrise

Men historien om den levende svømmelegenden har ikke bare vært en solskinnshistorie. Etter London-OL i 2012 hadde Phelps mistet gleden ved svømmingen, og han bestemte seg for å legge opp. Og i tiden som fulgte, dukket Phelps sitt navn opp i forbindelse med flere negative saker i mediene.

I et intervju med USA Today, forklarer han at han hadde mistet all  selvtillit. Han var inne i en dyp identitetskrise, og prøvde å finne svaret på hvem han egentlig var. Spørsmålet han slet med var: Når man har vært tidenes beste svømmer, men så slutter å svømme – hvem er man da?

– I don’t want to be alive anymore

Det toppet seg da han for andre gang ble tatt for å kjøre i beruset tilstand, på vei hjem fra et casino i 2014. Phelps fryktet at ryktet hans var ødelagt, og ifølge ham selv var han så langt nede etter disse hendelsene, at han ble suicidal. Han tenkte på et tidspunkt at det ville være best for alle hvis han ikke var der.

I tre døgn låste han seg inne og nektet å snakke med noen, og en sms til agenten Peter Carlisle viste hvor langt nede han var. Der skrev han: «I don’t want to be alive anymore».

De negative tankene holdt på å ta knekken på den amerikanske svømmekjempen. Men de nære vennene hans fikk til slutt overtalt ham til å dra på en 45 dagers rehabilitering.

Målrettet liv

I dokumentaren «The Evolution of Michael Phelps» (som du kunne se lenger opp i saken), forteller Phelps hvordan disse dagene ble helt avgjørende for ham.

Han nevner særlig hvordan en bok kameraten og mentoren hans, amerikansk fotball-spilleren Ray Lewis, hadde gitt ham, fikk stor betydning for ham. Boka het «Målrettet liv», og er skrevet av den kristne pastoren og forfatteren Rick Warren.

Denne boka handler om å kjenne sin hensikt og nå målet for Guds plan med livet, og begynner slik: «Du er ikke et resultat av tilfeldige hendelser. Selv før universet ble skapt hadde Gud deg i tankene, og planla et meningsfylt liv for deg etter sine hensikter. Denne planen strekker seg langt utover de få årene du lever her på jorden.»

– I can’t thank you freaking enough, man. You saved my life!

Phelps forteller om hvordan denne boka forandret ham: «It’s turned me into believing there is a power greater than myself and there is a purpose for me on this planet. It helped me when I was in a place where I needed the most help.»

Han fortalte også til Ray Lewis, som ga ham boka: «Man this book is crazy! The thing that’s going on…oh my gosh…my brain! I can’t thank you freaking enough, man. You saved my life!»

Denne boka hjalp Michael å få livet i et nytt perspektiv.

Han fikk også motivasjon til å begynne å svømme igjen, og comebacket hans resulterte altså i 5 nye OL-gull i Rio.  Men i motsetning til forrige OL, vet Michael Phelps at han er mer enn bare en svømmelegende.