– Det er ikke sunt å være så avhengig av mobilen som vi i vårt samfunn er

– Det er ikke sunt å være så avhengig av mobilen som vi i vårt samfunn er

På Kvitsund gymnas har noen elever startet med "Mobilfri mandag".

På internatskolen Kvitsund gymnas startet kameratene William Matteus Fonn og Knut Skinnarland konseptet «Mobilfri mandag».

– Det er ikke sunt å være så avhengig av mobilen som vi i vårt samfunn er. Jeg tror særlig det er viktig å tenke på mobilbruken på internatskoler. For her har vi stort potensiale for gode samtaler og mye sosialt fellesskap. Men vi er også påvirket av ukulturen rundt oss ved at vi lett tar frem telefonen hvis samtalen blir for kjedelig, og sjekker den hver gang det plinger, forteller William Matteus.

Leverer telefonene

Hver mandag morgen legger de mobilene sine i en eske hos lærerne, og henter den på kvelden igjen.

Ettersom mobilfriheten er lagt på en vanlig hverdag, kan det imidlertid medføre litt ekstra utfordringer.

– En dag jeg skulle til legen, kom jeg på at jeg ikke kunne ringe noen for å kjøre meg. Så da måtte jeg gå. Og når jeg skulle gå kunne jeg jo ikke høre på podkast heller. Da ble det fuglesang isteden, sier William Matteus, og forteller at selv om det var litt irriterende der og da, så er målet også å være mer til stede.

Synlige resultater

Selv om de ikke har holdt på mer enn et par måneder, har antall elever som er med allerede økt en del, og William Matteus forteller at han allerede ser synlige resultater.

– Jeg opplever at folk sitter igjen litt lengre på mandager til måltidene og prater. Og jeg syns det blir flere uavbrutte gode samtaler. Miljøarbeiderne sier også at de merker forskjell på elevene på mandager.

Han sier også at mobilfriheten påvirker de som ikke er med på konseptet, fordi det skaper en kultur for å sitte mindre på mobilen.

Vil spre budskapet

De håper at flere på skolen blir med, og at andre internatskoler tar med seg konseptet.

– Det trenger ikke være avansert eller organisert. Man kan også bare avtale en mobilfri dag med vennene sine.

Selv om det bare er én dag i uken de har helt mobilfri, håper de det kan påvirke mobilbruken resten av uken også, ikke minst bevisstheten rundt det. Han forteller at mange merker at de på mandager ubevisst stadig tar seg i lommen for å finne telefonen.

– Vi håper på å vende av hjernen vår på alltid å ha mobilen tilgjengelig. Det er stor terskel for å levere fra seg mobilen en hel dag, men vi håper at flere blir med. Det er veldig viktig, avslutter han.

 

Her kan du se en film om mobilfri mandag. 

Hamish Moore