Vurderer du å bli misjonær?

Vurderer du å bli misjonær?

Øyvind Åsland tror de fleste i utgangspunktet kan passe som misjonærer.

Misjon

«Misjon» er spalten der du kan lese om hva misjon er, misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland.

Du har kanskje vært på et kristent møte om misjon en gang, og tenkt at du kanskje skal reise til utlandet som misjonær.

Men så dukker ulike spørsmål opp. Som: Kan jeg bli misjonær? Velger jeg selv hvor jeg skal dra? Og kan jeg sitte på et fly til den nye misjonærjobben min i Etiopia på torsdag?

Øyvind Åsland har selv vært misjonær i Øst-Afrika, og er nå generalsekretær i Misjonssabamndet, en organisasjon som har sendt misjonærer ut i verden i over 100 år.

Han tror de fleste i utgangspunktet kan passe som misjonærer.

Mange forskjellige typer misjonærer

– Jeg tror at Gud kan kalle mange forskjellige typer, og vi trenger mange forskjellige typer misjonærer i dag, både yngre og eldre, med et vidt spekter av ulike utdannelser, begynner han.

– Jeg liker å si at det egentlig bare er fantasien som setter grenser for hva slags utdanning du kan få bruk for og hva slags oppgaver du egentlig kan få i misjonen i dag.

– Velger folk selv hvor de reiser som misjonær?

– Vi vil ofte prøve å ta hensyn til det folk ønsker. Det er klart at hvis noen har et sterkt ønske om å reise til et sted der vi i utgangspunktet ikke har misjonærer, skal det litt mer til. Det er ikke komplett umulig, men da må vi jobbe litt for å finne en løsning på det, forklarer Åsland.

– Men vi er veldig interessert i å lytte til hva folk ønsker seg, om det er Japan, Etiopia, Sør-Amerika eller andre steder. Ofte ordner det seg ganske greit, og vi er veldig interessert i å ta hensyn til det som folk ønsker.

Snakk med noen

– Hva bør jeg gjøre hvis jeg lurer på om jeg vil bli misjonær?

– Jeg tror det er veldig viktig å ha noen gode folk å snakke med. Og jeg håper jo at det er mange 18-åringer som kjenner noen erfarne kristne i nærheten. Det kan ofte være vanskelig å gå å lure på sånne ting helt alene, sier han.

– Også er vi her på hovedkontoret til Misjonssambandet kjempeinteressert i å få kontakt med ungdommer, og det er kjempeflott når sånne folk melder seg til oss, for å sjekke ut litt, og få litt råd om hva det innebærer, hva slags behov som er og hva som trengs.

Kreves ikke nødvendigvis en veldig lang utdannelse

– Er det sånn at man kan regne med å sitte på et fly til Afrika neste uke hvis man vil bli misjonær der?

– Nei, det må som regel en liten prosess til. For de fleste 18-åringer som tenker at de vil bli misjonærer, så kommer det litt forberedelser, utdanning og så videre, og mange reiser kanskje ut i midten av eller slutten av 20-åra, forteller Åsland.

– Noen land krever at du skal ha en mastergrad for at du skal få oppholdstillatelse, og for at du skal kunne bidra med noe som de ikke har fra før. Det kreves ikke nødvendigvis en veldig lang utdannelse, men en som gjør at du har noe å bidra med der du kommer. Det blir jo viktig.

Mange forskjellige utdannelser trengs

Generalsekretæren forklarer at det er et stort behov for misjonærer med teologisk kompetanse, og han anbefaler Fjellhaug internasjonale Høgskole. Der er det flere lærere som har vært misjonærer og som vet hva dette dreier seg om.

– Vi har alltid et stort behov for misjonærer med solid teologisk kompetanse, sier han. – Det er viktig for oss å ha en viss andel av misjonærer som kan bidra med forkynnelse, undervisning og bidra med missiologisk og teologisk kompetanse i de ulike områdene.

I tillegg trengs det, kanskje enda mer nå enn før, typisk sykepleiere, leger, ingeniører og lærere på alle nivåer.

– Dette er veldig nyttige utdannelser som er veldig anvendelige. Det er mange steder vi driver helseprosjekter, og undervisning er veldig viktig. Flere steder har vi også startet med vannprosjekter, der vi trenger ingeniører til å tegne vanndammer og være med å utforme den type prosjekter.

Det er altså mulighet til å bruke mange forskjellige utdannelser som misjonær, selv om det naturligvis er noen utdannelser som er lettere å bruke enn andre.

– Dersom du vil utdanne deg som for eksempel bibliotekar, og kun vil jobbe som bibliotekar, så er det jo klart at mulighetene skrumper litt inn for oss da, sier Åsland.

– Men hvis du har den utdannelsen, og er åpen for at du kan gjøre litt andre ting enn akkurat det du har utdanna deg til, så er det store muligheter for at vi kan bruke det.

Minst like stort behov som tidligere

Åsland presiserer at det er minst like stor bruk for misjonærer i dag som tidligere, og er glad for at mange unge i det siste har meldt interesse for å bli misjonærer.

– De siste årene har vi sett at det er veldig mange unge som har meldt seg til tjeneste for oss, og det er vi kjempeglade for, sier han.

Han forteller at noen tar kontakt og sier de har et konkret kall, og kan tenke seg å reise ut for Misjonssambandet. Andre har ikke noe avklart, men har litt forskjellige tanker, og ønsker noen å snakke med.

– Du trenger ikke ha en helt ferdig tanke eller et klart kall. Men når unge mennesker trenger noen å snakke med, og vil snakke med oss, da blir vi veldig glad, og vil gjøre alt vi kan for å få en god dialog.

Du må altså gjerne ta kontakt med noen i misjonen, for spørsmål om misjonærtjeneste.

 

Torgeir Henden / Misjonssambandet

Misjon

«Misjon» er spalten der du kan lese om hva misjon er, misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland.