UP Tilbake
Kåte kristne

Kåte kristne

Våren er tid for forelskelse. Men hva er egentlig en forelskelse? En dyrisk drift eller et spørsmål om hellighet og ære?

Jeg vet tittelen på denne saken er teit, men den gav deg lyst til å lese. Av en eller annen grunn er vi veldig opptatt av forelskelse, nakenhet og sex. På TV, Internett og i blader ser det ut til at de fleste er enige om at mer er bedre. I kristne sammenhenger skal vi helst ikke snakke om det. Ideelt sett skal kristne bare våkne en dag og være gift, så går det noen måneder og de venter barn. Hvordan alt dette går til snakker vi ikke om.

Våren er en  deilig tid. Det blir varmere i været, vi blir lettere til sinns, kler oss lettere og forelsker oss lettere. Det kan virke som om det er en sammenheng mellom vær, klær og lysten på lange tungekyss. Klamme hender, kribling i magen, stamming og rødming rammer både kule og kjedelige.
Alle som er, eller har vært, forelsket vet at forelskelse er noen av de sterkeste følelsene vi kan kjenne. Det er ikke bare hodet, men hele kroppen som blir forelsket. Mennesker som vanligvis er både kule og beregnende, blir fnisete og ukonsentrert. Fornuftige tanker om å vente på den rette må vike plass for svette tanker om bar hud og ømme kjærtegn.

I følge vitenskapen er forelskelse en biokjemisk reaksjon

Hva skjer?  I følge vitenskapen er forelskelse en biokjemisk reaksjon. Forelskelse er rett og slett en sammenblanding av dopamin, noradrenalin, oxytycin, serotonin, kortisol og testosteron. Det er denne miksen som gjør at guttene tøffer seg og jentene sender lange blikk.
Nå er selvfølgelig en vitenskapelig forklaring på forelskelse svært kjedelig og lite interessant, men kanskje det kan hjelpe oss til å forstå hvilke krefter som settes i sving når du faller pladask. For er det egentlig noe poeng i å kjempe imot når vi er skapt med disse kjemiske reaksjonene? Er det egentlig noe vi kan, eller bør, gjøre annerledes når kjemiske reaksjoner i kroppen får oss til å tenke på sex og bli forelsket?

Jeg vil ikke ha et menneskesyn som gjør oss til dyr

Redaktør i Lundes  Etikkleksikon, Espen Ottosen, mener vi både kan og bør beherske oss.
– For det første vil jeg ikke være med på at alt er kjemi. Jeg vil ikke ha et menneskesyn som gjør oss til dyr. Alle mennesker har ansvar for hvordan vi forholder oss til sex, følelser og sinne. Et samfunn uten selvbeherskelse vil være et helvete, sier Espen.
– Blir ikke dette veldig slitsomt?
– Hovedbudskapet mitt er ikke å kjempe imot forelskelse. Forelskelse og sex er stort sett flott. Samtidig finnes det situasjoner hvor det er viktig å styre følelsene våre, forklarer Espen.

– Hvor flørtete kan vi være?
– Det er forskjell på å være flørtete og kaste seg over hverandre i hemningsløs kåthet. Guds plan for slike følelser er ekteskapet. Målet for jakten må være å finne en partner for livet, og ikke bare ha fokus på sex.
– Det står noe i Bibelen om å vinne sin ektefelle i hellighet og ære, hva betyr det?
– Det som står i 1.Tessaloniker er viktig. Det sier at når vi skal finne en ektefelle skal vi ikke lete etter den vi blir mest kåt på og kan få til sengs, men den vi kan bygge et godt ekteskap med.
– Er det galt av kristne å ville ha sex når vi ikke er gift?
– Dersom du er singel og ikke vil ha sex noen gang, bør du ikke gifte deg. Lysten til å ha sex er gitt av Gud. Det er blant annet denne lysten som fører til at vi vil gifte oss. Samtidig snakker Jesus om noe som heter syndig begjær i Matteus 5. Det er litt vanskelig å forklare hva dette er, men seksuelle fantasier om mennesker vi ikke er gift med må nok regnes med her, forklarer Espen.

– Hvor opptatt av sex er synd, og hvor opptatt er normalt?
– Sexlysten stikker dypt i oss, vi må nok leve med den. Samtidig er det noe som heter sexavhengighet. Media er gjennomseksualisert så de fleste unge står sann sett i fare for at det ytre blir viktigere enn det bør være.
– Er det greit at jeg vil ha sex med kjæresten min selv om vi ikke er gift?
– Det er ikke galt å ha lyst på kjæresten, men det må ikke bli et usunt fokus. I startfasen av et forhold er det smart at ting ikke handler om sex, avslutter Espen.

Foto: Silje Måseide

 

Sex & sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Du vil kanskje også like:

Siste fra hver kategori